FOLKLORNI SPEKTAKL U VRŠCU: Završen Međunarodni festival „Vršački venac“

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 07. 2023. u 07:15

MEĐUNARODNI festival folklora "Vršački venac", koji je ove godine obeležio tri decenije od osnivanja, u punom sjaju se predstavio vršačkoj publici.

ФОЛКЛОРНИ СПЕКТАКЛ У ВРШЦУ:  Завршен Међународни фестивал „Вршачки венац“

Grad Vršac

Tokom tri festivalske večeri, na bini u centru grada nastupali su ansambli iz Srbije, Češke, Poljske, Bugarske, Rumunije, Gruzije i daleke Paname, čiji su folkloraši dobijali najviše aplauza, upravo iz poštovanja prema putu koji su prevalili da bi došli u Vršac, ali i zbog lepote njihove igre.

- "Vršački venac" kroz svoju tradiciju dočarava različitost običaja među narodima, koje muzika uvek spaja. Isto tako, pokazuje nam i da se srpska igra i muzika neguju među mladima i da se čuju i u najudaljenijim krajevima sveta.

Ovi festivalski dani treba još jednom da nas podsete koliko je važno međusobno uvažavanje i poštovanje različitosti - rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, koja je pre otvaranja, u Gradskoj kući tradicionalno razmenila poklone sa svim učesnicima.

Bilo je ovo 24. izdanje "Vršačkog venca", kroz koji je za sve ove decenije prošlo preko 600 ansambala sa svih pet kontinenata.

Srpsko kolo

TRADICIJA je da poslednje večeri predstavnici svih ansambala odigraju jedno srpsko kolo, koje se sa bine seli i među publiku. Na taj način se prepliću ruke brojnih nacionalnosti koje žive u Vršcu sa gostima iz celog sveta. Iz Vršca se u svet tako šalje najlepša slika mira, tolerancije i zajedništva. Ove godine je to izostalo, jer je program bio prekinut zbog nevremena.

- "Vršaki venac" je članica CIOF-a, međunarodne organizacije festivala pri UNESKO. Zahvaljujući tome imamo dobru saradnju sa drugim festivalima u okruženju. Planiramo i da se povežemo sa festivalima iz Srbije - poručila je Daniela Stojanov iz Kulturnog centra Vršac, organizatora festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!