RIBOLOVCI "ZAMUTILI" VODU: Objava da je akumulacija "Brana Prvonek" zagađena uznemirila Vranjance

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

18. 07. 2023. u 15:40

POST objavljen na društvenim mrežama, na stranici "Ribolovci Juga", u kome jedan od korisnika tvrdi da je voda u akumulaciji Prvonek zagađena, postala je ubrzo viralna i izazvala zabrinutost Vranjanaca koji se snabdevaju vodom za piće iz ovog jezera.

РИБОЛОВЦИ  ЗАМУТИЛИ ВОДУ: Објава да је акумулација Брана Првонек загађена узнемирила Врањанце

Foto: J.S.

Autor objave koju je potkrepio sa nekoliko fotografija napisao je da upozorava građane na moguću ekološku katastrofu:

- Dragi prijatelji, upozoravam vas na moguću ekološku katastrofu na akumulaciji "Brana Prvonek". Kao što znate, Vranje i okolina se snabdevaju vodom za piće sa iste. Iz prirodno bistre i najčistije vode, jezero je promenilo boju u maslinasto zelenu! Gradašnički uliv kod žutog mosta ima vise nijansi, pored maslinasto zelene, tu je i neonska plava i ljubičasta što možete videti na slikama. Sama reka koja se uliva u jezero ima poseban miris koji ne mogu opisati. Obavestili smo korisnika voda koji će proslediti apel nadležnim inspekcijama. Moja deca neće koristiti tu vodu za piće - stoji u objavi.

Ubrzo su se nizali komentari, a mnogi Vranjanci su izrazili zabrinutost, zbog cele situacije.

Iz gradskog Vodovoda oglasili su se saopštenjem za javnost u kome kažu da su stručne službe hitno reagovale na terenu i izvršile potrebna uzorkovanja vode na nekoliko lokacija na samoj akumulaciji Prvonek, te da je voda za piće iz javnog sistema vodosnabdevanja potpuno ispravna i da nema razloga za zabrinutost.

 

- Utvrđeno je da je stanje akumulacije potpuno normalno i očekivano za ovo doba godine. Parametar vode kao što je boja na površini jezera je posledica predhodnog kišnog perioda, pri čemu su bujični tokovi doneli zamućenje. Zbog velike količine vode u jezeru, taloženje nanosa i izbistrenje vode se odvija sporo, što je normalna pojava za akumulaciju ovog tipa. U svom eksploatacionom veku, ovakva pojava je registrovana svaki put posle obilnog kišnog perioda. Što se tiče kvaliteta vode za piće, laboratorija u postrojenju za preradu pitke vode kontinuirano u toku 24 sata vrši ispitivanje sirove i prerađene vode koja se distribuira građanima. Svi rezultati analiza uključujući i poslednje ukazuju da nema promene u kvalitetu.

Snabdeva i Banju i Bujanovac i Preševo

AKUMULACIJA Prvonek služi za snabdevanje pitkom vodom Vranjske Banje, Vranja, Bujanovca i po potrebi Preševa. Radovi na izgradnji brane prema projektu beogradskog Instituta "Jaroslav Černi" otpočeli su krajem 1989. godine. Nasipanje pregradne konstrukcije započeto je 1992. godine. Puštena je u probni rad septembra 2005. godine a u toku 2013. godine završena je izgradnja brane "Prvonek"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!