BOLNICA NA MIŠELUKU SUTRA PRIMA PRVE PACIJENTE NA PALIJATIVNU NEGU: Prostor za bolji kvalitet života najteže obolelih

Z. GRUMIĆ

09. 08. 2023. u 15:43

POSLE uspešno obavljenih svih tehničkih, administrativnih i ostalih priprema kao i dodatne edukacije medicinskog osoblja, sve je spremno da već sutra jedinica za palijativnu negu u okviru Bolnice na Mišeluku primi prve pacijente koji boluju od hroničnih neizlečivih bolesti, izjavila je danas novinarima direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV) u Novom Sadu prof. dr Edita Stokić.

БОЛНИЦА НА МИШЕЛУКУ СУТРА ПРИМА ПРВЕ ПАЦИЈЕНТЕ НА ПАЛИЈАТИВНУ НЕГУ: Простор за бољи квалитет живота најтеже оболелих

Z. Grumić

Preuređivanje i opremanje prostora bivše Kovid bolnice, radi formiranja prve u pokrajini jedinice za palijativnu negu pacijenata obavljeno je uz mnogo truda, odricanja, ljubavi i brige o svakom detalju, profesorka Stokić nakon što je, zajedno sa svojim saradnicima, provela novinarske ekipe kroz prostorije uređene po najvišim svetskim standardima.

- Palijativno zbrinjavanje nije poseban vid lečenja nego je u prvom redu postupak kojim se povećava kvalitet života pacijenata i njihovih porodica pružanjem, pored zdravstvenih usluga i odgovarajućih uslova za saradnju na relaciji pacijent, porodica, zdravstveno osoblje – objasnila je profesorka Stokić.

Pokazujući najsavremenije opremljene i besprekorno uređene bolesničke sobe sa ukupno 50 kreveta, prostor za dnevni boravak i ostale prostorije namenjene zbrinjavanju pacijenata, ona je naglasila da će ta jedinica u velikoj meri unaprediti ukupnu delatnost KCV.

- Pacijenti koji će ovde boraviti, boluju od neizlečivih bolesti. Njihov stav o životu se itekako menja i zato je neophodno da im obezbedimo ovakve uslove, da bi im boravak u bolnici bio olakšan.

Profesorka Stokić je napomenula da će smeštaj u ovaj deo bolnice biti obavljan preko internističkih službi KCV, kao i da će tu moći da budu zbriniti pacijenti iz svih delova naše zemlje, jer UKCV sarađuje sa svim delovima našeg zdravstvenog sistema.

U okviru prenamene bivše Kovid bolnice ranije je otvoreno Odeljenje za dijalizu a ovih dana je, uz Jedinicu za palijativnu negu tu smešteno i Ocek za mentalno zdravlje u zajednici. Time je popunjeno oko 60 procenata kapaciteta donedavne Kovid bolnice Novi Sad.

U nastavku popune tog prostora u planu je i otvaranje Hospisa kao i privremeno premeštanje klinika KCV oftalmologiju i ORL, koje će uskoro da budu rekonstruisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!