ŽENE IZ ŽIVICE "KRALJICE AJVARA": Požarevac bio jedan od učesnika takmičenja "Izađi mi na teglu" (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

12. 09. 2023. u 20:01

POŽAREVAC je i ove godine bio jedan od učesnika tradicionalnog karavan- takmičenja u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“, u kojem je trijumfovalo Udruženje žena iz Živice.

ЖЕНЕ ИЗ ЖИВИЦЕ КРАЉИЦЕ  АЈВАРА: Пожаревац био један од учесника такмичења Изађи ми на теглу (ФОТО)

Izađi mi na teglu

U konkurenciji od deset kulinarskih ekipa iz Braničevskog i susednog, Podunavskog okruga, pobednice su su izborile za titulu „kraljice ajvara“ i glavnu nagradu - šporet na čvrsto gorivo, čuveni „Smederevac“.

-Presrećne smo, jer smo pobedile u veoma jakoj konkurenciji. Nadamo se pobedi i na finalnom takmičenju – rekle su nam samouverene pobednice. Drugo mesto osvojile su vredne članice UŽ „Resavski vez“ iz Prugova, kojima su uručene srebrne medalje i mini „Smederevac“, dok je treće zauzelo Udruženje žena iz naselja Bare, koje je dobilo bronzane medalje i robni paket. Kao i prošle godine, i ove na veliko državno finale neće ići samo pobednice, već i drugoplasirana ekipa.

Jubilarno takmičenje, deseto po redu, i ove godine održano je u gradskom parku u centru Požarevca. Organizatori su obezbedili sve što je bilo potrebno za višesatno kuvanje – šporete, drva, paprike, ulje, šećer, so i tegle, a takmičari su sa sobom doneli svoje šerpe, kao i drvene varjače, jer bez dugotrajnog mešanja nema ni dobog ajvara. Ovogodišnje nadmetanje „Izađi mi na teglu“ završiće se 7. oktobra, velikim finalom u Beogradu.

Tokom prethodnih devet sezona, ovaj gastronomski karavan, najveći na Balkanu, obišao je 200 gradova širom Srbije, uzduž i popreko, u kojima je ispečeno 100 tona paprika. Ukupno je pripremljeno oko 45.000 tegli ajvara, koje su poklonjene u humanitarne svrhe.

Dosadašnji pobednici bile su ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, a deseti, jubilarni, biće poznat nakon beogradskog finala.

Pokrovitelj

Tradicionalno takmičenje u pripremi ajvara „Izađi mi na teglu“ organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i gradova i opština učesnika, uz podršku i pomoć brojnih sponzora širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo