ODGAJIVAČI NA OKUPU: U Obrvi kod Kraljeva održana prva izložba ovaca sjeničke rase

G. ĆIROVIĆ

11. 09. 2023. u 12:59

U ORGANZACIJI Udruženja odgajivača ovaca i goveda „Zapadna Morava 2011“, a uz podršku kraljevačke lokalne samouoprave, u pomoravskom selu Obrva nadomak Kraljeva održana je Prva međuopštinska izložba ovaca sjeničke rase.

ОДГАЈИВАЧИ НА ОКУПУ: У Обрви код Краљева одржана прва изложба оваца сјеничке расе

G.Šljivić

Ova manifestacija, koja bi prema rečima organizatora trebalo da postane tradicionalna, okupila je više od 20 izlagača sa teritorije Kraljeva, susednog Čačka, kao i opštine Gornji Milanovac. Bila je to lepa prilika da se odgajivači ovaca, uz takmičenje u tri kategorije, okupe na jednom mestu, upoznaju, razmene iskustva, ali i uspostave saradnju.

G.Šljivić

 

- Smotra sjeničke rase ovaca je dobar način da odgajivači prikažu rezultat dugogodišnjeg rada i steknu uvid koliko se napredovalo u uzgoju. Ovakve izložbe pružaju mogućnost uzgajivačima da čuju vredne informacije i sugestije koje im mogu pomoći u daljem uzgoju – kaže Nemanja Lečić, predstavnik Instituta za stočarstvo.

G.Šljivić

 

Sjenička ovca jedna je od naših najkrupnijih sojeva pramenki i dominantna je rasa u Srbiji, a naziva se još i pešterska ovca. Ova rasa se poslednjih decenija proširila sa Peštera na gotovo ceo zapadni deo Srbije, severni deo Crne Gore a, kako se moglo čuti, ima je i u Bosni i Hercegovini.

G.Šljivić

 

- Izložba svakako doprinosi vidljivosti sjeničke vrste koja je kod nas veoma zastupljena i kvalitetna. Ove ovce daju ukusno i kvalitetno meso, mleko i poznati sjenički sir, tako da to predstavlja i određeni brend Srbije – rekla je, pored ostalog, Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja je sa dr Predragom Terzićem, gradonačelnikom Kraljeva, posetila izložbu u Obrvi.

G.Šljivić

 

NOVA ZNANjA – BOLjI PRINOSI

- I narednih godina izdvajaćemo sredstva kako bi pomogli onima koji žele da organizuju izložbe, savetovanja ili okupljanja gde će mladi proljoprivrednici moći da nauče nešto novo – poručio je gradonačelnik Terzić. - Cilj je da svima koji žele da se bave ratarstvom, voćarstvom, koji žele da svoj novac i vreme ulože u odgoj stoke, pomognemo da steknu nova znanja kako bi mogli da ostvare bolje prinose, kako bi njihove ovce i goveda za kraće vreme dobile veću masu i meso bilo kvalitetnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)