“MOKRANJČEVI DANI“ U NEGOTINU: Svetska premijera „Slika samoće“

S. M. JOVANOVIĆ

14. 09. 2023. u 15:37

ANSAMBL “Metamorfozis”, jedan od najistaknutijih i najaktivnijih gudačkih kamernih sastava, na 57. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu predstavio se danas delima domaćih kompozitora.

“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ: Светска премијера „Слика самоће“

Foto: S.M.Jovanović

Priređena je svetska premijera „Slika samoće“ Žarka Mirkovića, crnogorskog kompozitora.

Ansambl „Metamorfozis“, vođen sigurnom rukom violiste Saše Mirkovića, osnivača i umetničkog rukovodioca ansambla, izuzetno skladno i energično predstavio se negotinskoj i publici 57. „Mokranjčevih dana“ u podmlađenom sastavu, pet godina nakon prethodnog nastupa.

Ovoga puta publika je uživala u interpretacijama dela savremenih kompozitora, Ivana Božičevića, Aleksandre Vrebalov, Draška Adžića, Darije Andoske, Ivana Markovića i Žarka Mirkovića, čije su “Slike samoće” imale u Negotinu svetsku premijeru.

-Trudimo se da imamo stalni kontakt sa našim i kompozitorima iz bivših jugoslovenskih republika, pa smo večeras imali prilike da čujemo delo Žarka Mirkovića i to premijerno. Moram da kažem da je to bio jedan izazov za nas jer smo, u jako kratkom vremenskom periodu, morali da ga pripremimo, ali mislim da publika to nije osetila i mislim da se, u skladu sa kompletnim programom uklopilo, i da im se to dopalo – kazao je Saša Mirković.

Posebno emotivno bilo je i izvođenje kompozicije „Stubovi“ Ivana Markovića, novosadskog kompozitora, čiji su koreni, po majčinoj liniji, upravo iz Negotina. Mladi kompozitor se ovoga puta našao, ne u publici, već na – sceni.

Foto: S.M.Jovanović

Ivan Marković i Saša Mirković

-Prvi put mi se desilo da sam za vreme izvođenja “Stubova” bio na sceni, pošto obično kao publika učestvujem i aplauzom na kraju. Pošto su “Stubovi” napisani za gudački orkestar i gong ja sam bio u ulozi gonga i svirao klavir kao perkusije. Utisak je totalno drugačiji kada ste na sceni, aplauz je bio fantastičan i meni je drago što se publici dopalo – prenosi nam prve impresije Ivan Marković.

Uz dela domaćih autora Ansambl “Metamorfozis” je izveo i Bahovu “Umetnost fuge”, kao i kompoziciju “Selam alejkum“  Sahbe Aminikije, u aranžmanu ansambla.  Publika je ovacijama pozdravila i Draška Adžića, koji je svoja tri songa iz predstave „Romeo i Julija“ pevao iz publike.

-Više puta sam to i rekao, “Mokranjčevi dani” su naš Salzburg i to ne smemo ni u jednom trenutku da zaboravimo i apsolutno u svakom trenutku moramo biti svesni toga da imamo šta da pokažemo i da prikažemo i to treba čuvati – dodaje naš proslavljeni violista, Saša Mirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)