DUG NEVINIM ŽRTVAMA NATO: Pokrenuta inicijativa da Vranje dobije spomenik stradalima od osiromašenog uranijuma

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

14. 10. 2023. u 16:34

MARKO Jović - sin je Miroslava Jovića, za kojeg u gradu pod Pržarom kažu da je prva ovdašnja žrtva osiromašenog uranijuma - pokrenuo je inicijativu da se u blizini Vranja podigne spomenik žrtvama bombardovanja.

ДУГ НЕВИНИМ ЖРТВАМА НАТО: Покренута иницијатива да Врање добије споменик страдалима од осиромашеног уранијума

Foto: J.S.

Njegov otac preminuo je 2004. - u najgorim mukama, od karcinoma - baš kao i šestoro njegovih kolega, koje su takođe bile radnici lokalnog preduzeća "Vodovod".

Tada šesnaestogodišnjak Marko nije ni slutio da je njegov otac oboleo zbog posla, a kasnije se otkrivalo sve više dokaza da je to zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999, te pogubnih posledica koje je agresija NATO ostavila na teritoriji Srbije.

- Bol za prerano izgubljenim ocem ne jenjava, a tu je i tuga zbog svih žrtava bombardovanja, pa tražim pomoć svih Vranjanaca da dostjnim obeležjem svima pokažemo da ne zaboravljamo 78 dana pakla - veli Marko Jović. - Ideja mi je da se na delu između Pržara i Pljačkovice, na nadmorskoj visini od oko 300 metara, napravi spomen-soba, do koje bi, simbolično, vodilo upravo 78 stepenika. Postavka na vrhu trebalo bi da bude posvećena žrtvama koje su čistile prostor oko repetitora i, potom, preminule od posledica osiromašenog uranijuma.

Jović, međutim, želi da ta spomen-soba bude posvećena i svim drugim stradalnicima tokom agresije...

- Bilo bi lepo da na jednom mestu izložimo i fotografije kasarni, odnosno svih objekata koji su pogođeni tokom bombardovanja. Na vrhu tog spomenika mogao bi da bude svetleći krst, koji će moći da se vidi iz čitavog grada, a radovi bi se finansirali iz donacija privrednih subjekata i dobrovoljnim prilozima građana. Lokalna samouprava bi, samo, trebalo da obezbedi lokaciju i priključak na elektromrežu - zaključuje Marko.

Predsednik skupštine grada pod Pržarom dr Dejan Tričković, kaže da mu ova inicijativa nije nepoznata, ali da treba poštovati proceduru.

- Ne pita se samo Vranje, već i nadležna ministarstva. Svaku inicijativu pojedinaca ili udruženja razmatra Komisija za spomenike, zatim o tome odlučuje Gradsko veće i na kraju odbornici. Tek potom možemo razgovarati o odgovarajućoj lokaciji - precizira dr Tričković.

Predsednik udruženja uranijumskih žrtava "Pljačkovica 1999", Gradimir Jovanović, ovu temu već je pokrenuo u lokalnom parlamentu...

- Nećemo se otimati oko toga čija je ideja. Naše Udruženje je od osnivanja bilo zagovornik izgradnje spomen-obeležja i podržaćemo ne samo Marka, već i svakog drugog ko će istrajati u nastojanjima da Vranje dobije svojevrsni park mira na sada neuređenom delu Pržara, najlepši od Niša do Skoplja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!