ZLATNI STANDARD U KARDIOLOGIJI: U kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica" otvorena savremena angio sala (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

12. 10. 2023. u 13:31

U prisustvu direktorke RFZO prof.dr Sanje Radojević Škodrić i državnih sekretara u Ministarstvu zdrava dr Mirsada Đerleka i doc.dr Aleksandra Stefoskog, u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu otvorena je najsavremenija angio sala.

ЗЛАТНИ СТАНДАРД У КАРДИОЛОГИЈИ: У краљевачкој Општој болници Студеница отворена савремена ангио сала (ФОТО)

G.Šljivić

U ovu angio salu, neophodnu za efikasnu dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, država je uložila 100 miliona dinara. Adaptacija je započeta u junu ove godine i završena je u rekordnom roku uz instalaciju opreme i obezbeđivanje potrošnog materijala, stentova, baum katetera, pejsmejkera...

- Kadar kraljevačke bolnice je upućen na edukaciju, a do tada ovde će dolaziti eksperti sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, KVC „Zemun“ i KBC „Srbije“ koji će raditi svih pet dana u nedelji, kako dijagnostiku tako i intervencije, odnosno ugradnju stentova – kaže prof.dr Sanja Radojević Škodrić.

G.Šljivić

 

Prema njenim rečima, ljudi u Srbiji najviše umiru upravo od kardiovaskularnih bolesti i zato su savremene angio sale od ogromnog značaja za njihovo zdravlje.

- Osim što će Kraljevčanima biti lakše da ovakve intervencije obavljaju u svom gradu, sa ovom savremenom angio salom ispunjava se i zlatni standard u kardiologiji, a to znači u prvih 60 minuta će pacijentu biti urađene dijagnostika i intervencija i na taj način sprečeno trajno oštećenje srca – dodala je direktorksa RFZO.

G.Šljivić

 

Nova angio sala namenjena je prvenstveno Kraljevčanima ali će, po potrebi, moći da se rade intervencije i građanima Čačka, Raške, Vrnjačke Banje i Trstenika.

- Nešto što smo čekali godinama konačno se ostvarilo. Ukupno 12 specijalizanata interne medicine je trenutno na tercijalnom nivou i nadamo se njihovom brzom povratku, a do tada ćemo biti potpomognuti kadrovima iz Kliničko-bolničkih i Univerzitetskih centara - naglasio je dr Zoran Mrvić, direktor OB „Studenica“. - Ovo je veliki benefit za pacijente ali i za državu jer je trošak koji smo imali za transport do Kragujevca ili Beograda mnogo veći nego kada se u našoj ustanovi uradi intervencija.

G.Šljivić

 

ULOŽENO MILIJARDU EVRA

- ŽELIMO da poboljšamo zdravstvenu zaštitu u ovom delu Srbije i ono što raduje je da država pokazuje ono što smo i obećali, da ćemo u svakom delu naše zemlje omogućiti pacijentima da imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obogaćenu sa novim zdravstvenim uslugama – rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministrstvu zdravlja. - U poslednjih pet godina uloženo je milijardu evra u zdravstveni sistem Republike Srbije i na taj način dokzujemo koliko brinemo o svim svojim građanima, njihovom zdravlju i životima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo