PREVENTIVNI PREGLEDI: Inicijativa Ministarstva zdravlja, u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 10. 2023. u 18:19

Na inicijativu Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda, a u organizaciji Doma zdravlja i Opšte bolnice u Jagodini, za stanovnike grada na Belici, organizovani su preventivni pregledi radi ranog otkrivanja raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ: Иницијатива Министарства здравља, у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

-Kada smo maja organizovali preglede na portabilnom mamografu Instituta “Batut'', pregledalo se preko 3500 žena. Ovo je druga prilika za sve one koje žele da pregledaju svoje dojke, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne. Drugi skrining je za karcinom prostate. Znači svi muškarci, koji su nekoj životnoj dobi mogu da dođu na Opštu praksu uzmu uput i odu do laboratorije da urade PSA tumor marker za prostatu. Svi oni koji na neki način budu pozitivni biće podvrgnuti daljem dijagnostikovanju, a sve u cilju njihovog zdravlja - rekao je dr Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini.

On je dodao da je lokalna samouprava u Jagodini i ranijih godina mnogo puta organizovala preventivne preglede kojima je bilo obuhvaćeno celokupno stanovništvo, jer su preventivni pregledi organizovani u gotovo svim selima.

I to je bila dobra inicijativa, kao što je i ova sada, tako da su Jagodinci po pitanju zdravstvene zaštite dobro pokriveni i sve im je omogućeno, samo treba to da iskoriste – zaključio je Miletić.

Preventivni pregledi će za građane Jagodine biti organizovani i u mesecima pred nama, a sve u cilju očuvanja zdravlja građana i otkrivanja bolesti u ranim stadijumima, što je preduslov za efikasno lečenje i zaustavljanje neželjenih posledica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije