"PROJEKAT O TRSTU": U Jagodinskoj gimnaziji

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 10. 2023. u 14:45

Među brojnim osnovnim i srednjim školama iz Srbije, koje su se prijavile na konkurs „Biblioteke plus“ za učešće u projektu „Projektna nastava u funkciji uočavanja učenika sa izuzetnim sposobnostima“ stručna komisija izabrala je pet osnovnih i pet srednjih iz cele Srbije.

ПРОЈЕKАТ О ТРСТУ: У Јагодинској гимназији

Foto:Z.Gligorijević

Jedna od škola koja je prošla na konkursu je Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini, čiji su profesori radili sa darovitim učenicima Filološkog odeljenja. Projekat se sastoji od izložbe informacija o Trstu i slika na šest panoa, kao i video prezentacije na engleskom jeziku, a učenici su, kako su rekli, tokom rada na ovom projektu dosta toga naučili, a veoma su zadovoljni zbog njegove uspešne realizacije. Prema rečima Zvezdane Petrović, profesorke istorije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i mentorke u projektu, cilj projekta bio je da osnaže učenike sa posebnim talentima, da istražuju i da do saznanja dolaze kroz vlastite aktivnosti.

-Nastavnici nisu samo predavači, nego i mentori koji vode učenike kroz projekte. Projektno učenje je budućnost u prosveti. Ono mora da ima neko intrigantno pitanje, tako da smo se mi odlučili da naše vodeće pitanje bude „Ko sve može da kaže „Trst je naš“. Tokom istraživanja videli smo da je Trst multinacionalni, multikulturalni i multiverski centar, a danas je i veliki naučni centar – ocenila profesorka Petrović.

Uglješa Urošević, veroučitelj u Gimnaziji „Svetozar Marković“ dodao je da je jedan od ciljeva i da učenici vide kako je živeti u sredini koja nije homogena po pitanju strukture stanovništva i verske opredeljenosti. Zato je važno, smatra on, da učenici uvide da razlike mogu da budu nešto što spaja, a ne razdvaja.

Na projektui su radili i profesori Aleksandra Sekulić, Dušica Slavić, Miroslava Adamović i školski psiholog Marija Mićović.

-Kao jednom od vodećih učenika u ovom projektu, za mene je ovo bilo veoma pozitivno i inspirativno iskustvo. Nadam se da je ovo početak i da ćemo se u budućnosti baviti projektima iz oblasti jezika, društvenih i prirodnih nauka –rekla je Klara Nikolić, učenica drugog razreda Filološkog odeljenja jagodinske Gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)