DA RODE JOŠ ČEŠĆE "SLEĆU" U KIKINDU: Lokalna samouprava za vantelesnu oplodnju godišnje izdvaja dva miliona dinara

R. Š.

02. 11. 2023. u 19:11

ODLUČNA da zaustavi višegodišnji negativni prirodni priraštaj, kikindska lokalna samouprava - između ostalog - iz gradskog budžeta izdvaja i sredstva za pomoć parovima koji vantelesnom oplodnjom pokušavaju da dođu do potomstva.

ДА РОДЕ ЈОШ ЧЕШЋЕ СЛЕЋУ У КИКИНДУ: Локална самоуправа за вантелесну оплодњу годишње издваја два милиона динара

Foto: R. Šegrt

Lane i ove godine, takvu podršku dobila su 44 para, radi se o ukupno četiri miliona dinara, a najviši isplaćeni iznos je 86.220 dinara - koliko, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi prosečna mesečna neto zarada u Srbiji.

- Finansijsku podršku prošle godine dobila su 22 para, tako je i ove, a novac dodeljujemo na osnovu Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na proces vantelesne oplodnje, koji je donelo Gradsko veće. Opšti uslovi su da su parovi državljani naše zemlje, da imaju prebivalište na području Kikinde poslednjih šest meseci pre podnošenja zahteva, da žive na istoj adresi, da je od lekara specijaliste konstatovana neplodnost jednog od njih, da su uključeni u proces vantelesne oplodnje i da su zdravstveno osigurani posredstvom RFZO - objašnjava Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Parovi mogu da konkurišu više godina izastopno, pa oni koji su lane dobili novac, ali nisu imali sreće da se raduju trudnoći, i ove mogu da konkurišu, ali se novac dobija samo jednom godišnje.

Paketići

- ZA novogodišnje paketiće deci do 10 godina izdvajamo nešto više od pet i po miliona dinara i naša "Kutija želja" je jedinstvena, jer na osnovu pisama dece Deda Mrazu, koja u nju ostavljaju, ispunjavamo želje čak 6.000 mališana - kaže Bogdan.

- Ne vodimo evidenciju o broju ovako rođenih beba, jer je to stručno medicinski posao i intimna stvar. Parovima pomažemo da lakše podnesu finansijske izdatke, koji mogu da budu prilično visoki i zaista se obradujemo kada nam sami jave da su postali roditelji - kaže Bogdan, podsećajući na ostale mere pronatalitetne politike u Kikindi.

Tokom akcije "Bebi klub", novopečeni roditelji već godinama dobijaju pakete sa opremom za bebe, vredne oko 8.000, za šta lokalna samouprava izdvaja četiri miliona dinara.

- Isplaćujemo i roditeljski dodatak za prvo dete, od 30.000, a za drugo 20.000 dinara. Članovi smo pokreta "Tri plus", posredstvom kojeg roditelji sa troje dece ostvaruju popuste pri kupovini razne robe i usluga, a za pomoć nezaposlenim roditeljima obezbedili smo sedam i po miliona dinara - zaključuje Mladen Bogdan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)