NE ZNAJU ŠTA SU LISTE ČEKANJA: Zahvaljujući ažurnosti hirurga, građani Pčinjskog okruga ne čekaju na operacije (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

17. 11. 2023. u 19:05

OD početka godine u Službi vranjske hirurgije urađeno je 903 operacije u opštoj, spinalnoj i lokalnoj anesteziji, a u specijalističkoj ambulanti Hirurgije mesečno se pregleda više od dve hiljade pacijenata.

НЕ ЗНАЈУ ШТА СУ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА: Захваљујући ажурности хирурга, грађани Пчињског округа не чекају на операције (ФОТО)

Foto: J.S.

Hirurzi  u ovoj Službi, u jedinom zdravstvenom centru u Pčinjskom okrugu, gde se zbrinjavaju i pacijenti iz Kosovsko – pomoravskog okruga, nisu dozvolili formiranje liste čekanja uprkos težim uslovima rada u periodu pandemije.

- Hirurgija je održala kontinuitet rada i za vreme korone i nakon pandemijskog perioda, s tim što su za vreme kovid pandemije odlagane takozvane hladne operacije, operacije koje mogu da sačekaju mesec ili više dana. Sve hitne operacije, kao i operacije karcinoma rađene su svakodnevno – kaže direktor Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević.

On naglašava da liste čekanja za operacije na Hirurgiji vranjske Bolnice ne postoje, jer je Hirurgija je radila sve vreme, nije stala, nije bilo prestanka sa radom.

Najveći broj operacija koji je urađen ove godine je  iz oblasti digestivne hirurgije, zatim iz domena kolorektalne hirurgije  kao i operacije želuca B1, B2 su totalne resekcije želuca. Beleže se i operacije žučne kese klasičnom kao i laparoskopskom tehnikom, kao i druge uobičajene operacije.

Foto: J.S.

 

Foto: J.S.

 

 

Iako vranjski Zdravstveni centar od kako ima zgradu takozvanog novog Hirurškog bloka nema problema u smislu opreme, te se radi u najsavremenijim uslovima, ipak suočili su se sa ozbiljnim problemom nedostatka stručnog kadra. Zbog toga je ove godine postignut dogovor o angažovanju dvojice lekara iz susednih zdravstvenih centara, dr Dragana Mihajlovića, kolorektalnog hirurga iz Univerzitetskog Kliničkog centra u  Nišu i dr Aleksandra Ivanovića iz leskovačke Bolnice.

- Rad kolega je znatno olakšao našim hirurzima, a s obzirom da je reč o vrsnim stručnjacima nije zanemarljiva činjenica da se razmenjuj i stručna iskustva - mišljenja su vranjski hirurzi.

U Službi opšte hirurgije Bolnice Vranje u Zdravstvenom centru Vranje radi šest specijalista opšte hirurgije Po normativima  je potrebno 12 hirurga, a trenutno je na edukaciji šest lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)