VATRA JE UNIŠTILA VIŠE OD 500 KVADRATA: Obnova konaka u manastiru Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca (FOTO)

V. ILIĆ

10. 11. 2023. u 11:40

U TOKU je obnova konaka manastira Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, koji je izgoreo u požaru pre nekoliko meseci. Tada je vatrene stihija uništila više od 500 kvadrata manastirskog prostora, a vrednost kompletnih radova iznosiće 33 miliona dinara.

ВАТРА ЈЕ УНИШТИЛА ВИШЕ ОД 500 КВАДРАТА: Обнова конака у манастиру Враћевшница код Горњег Милановца (ФОТО)

foto: V. Ilić

- Zahvalan sam gospodinu Željku Živčeviću i svim ljudima koji su uključeni u obnovu konaka manastira. Pozivam sve ostale privrednike da svojim prilozima pomognu da ubrzamo radove i da se zajedničkim snagama potrudimo da monahinjama stvorimo što bolje uslove, jer je manastir Vraćevšnica jedan od najstarijih u našoj zemlji. Opština Gornji Milanovac je odvojila pet miliona dinara za obnovu konaka i to je samo prvi deo pomoći koji izdvajamo - kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine.

Za sada su završeni radovi na ukrovljavanju, čime su se stekli uslovi za uređenje unutrašnjeg dela. Konak ima dve etaže, sada će umesto 22 biti 16 kelija, i svaka će imati svoj toalet, što ranije nije bio slučaj.

Foto: Instagram printskrin/gminfors

Izvode se radovi i u maloj kapeli gde se tokom zime održavaju sva bogosluženja. Kapela će imati podno grejanje, što je takođe unapređeno u odnosu na prethodni period, u cilju stvaranja boljih uslova sestrinstvu manastira.

Željko Živčević, koji prati obnovu konaka, naveo je da uz veliku pomoć opštine i sugrađana radovi teku po planu.

Dobrotvori mislili na sve

SADA se radi na preziđivanju i elektroinstalacijama. U planu je da se uradi i spoljna fasada, debljine 10 centimetara stiropora, dok će krovna konstrukcija biti izolovana kamenom vunom debljine 20 centimetara, tako da će objekat u energetskom smislu biti veoma efikasan - rekao je Živčević.

- Nakon požara koji je zahvatio konak, prvo se pristupilo čišćenju ruševina, izbačeno je preko 200 traktorskih prikolica punih šuta i drugog otpadnog meterijala. Zahvaljujući pre svega vernicima koji su se od prvog dana uključili u radove, brzo smo sve uklonili i pripremili konak za dalje radove. Cilj nam je bio da što pre pokrijemo konak kako ne bismo imali problema sa padavinama - kaže Živčević.

Radovi se izvode uz blagoslov Žičke eparhije i uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu