HRAM IZGRAĐEN IZ LJUBAVI: Kako je pre dve decenije u Kikindi podignuta crkva Svetih Kozme i Damjana (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 11. 2023. u 20:48

PRE 20 godina u Kikindi je počela izgradnja crkve posvećenih Svetima Kozmi i Damjanu.

ХРАМ ИЗГРАЂЕН ИЗ ЉУБАВИ: Како је пре две деценије у Кикинди подигнута црква Светих Козме и Дамјана (ФОТО)

Foto: hram Sv. Kozme i Damjana

Potreba za izgradnjom hrama u tadašnjoj mesnoj zajednici „Nikola Francuski“ nastala je početkom devedesetih godina. Parcelu za gradnju crkvi je, 1996. poklonila tadašnja opština Kikinda i te godine kamen temeljac za novu crkvu položio je i blagoslov dao tadašnji episkop Banatski Hrizostom.

Prvi novac za podizanje hrama prikupljen je 2003. godine kada su počeli i radovi po projektu Dimitrija Marinkovića iz Pančeva. Starešina od početka podizanja crkve do danas je Boban Petrović, koji je tada došao iz Đale.

 

- Hram je izgrađen u savremenom neovizantijskom stilu. Dužina mu je 27, širina 17, a visina sa krstom 28 metara. Zvonik sa krstom visok je 37 metara. Danas ovaj hram ima parohijski dom, kancelarije i salu za verske potrebe – navodi protonamesnik Petrović.

Crkva Sv. Kozme i Damjana osim okupljanja vernika, organizator je mnogih duhovnih programa, promocija knjiga, stručnih skuova, a posebno radionica za decu. Za Uskrs se ovde radi farbanja jaja okupi i po 150 mališana. Masovno je i javno paljenje badanjaka uoči Božiča, a najmasovnija manifestacija je dečji letnji duhovni sabor koji se održava već desetak godina.

OBELEŽAVANjE

SVEČANU liturugiju povodom dve decenije hrama predvodio je vladika banatski Nikanor, a kumovi jubilarne hramovne slave bili su Igor Golijanin i Ivan Gavrilov.

Foto: R. Šegrt

Svečanoj molitvi prisustvovao je veliki broj vernika, a uručene su i zahvalnice i gramate dobrotovorima među kojima je i gradonačelnik Nikola Lukač. Protojerej namesnik Boban Petrović, starešina hrama, najavio je da uskoro počinju radovi na izgradnji zvonika impozantne veličine.

Crkva Sv. Kozme i Damjana jedan je od dva pravoslavna hrama u gradu, dugi, mnogo stariji je u centru Kikinde i posvećen je Svetom ocu Nikolaju. Starešina mlađeg od samog početka gradnje do danas je svešetnik Boban Petrović. Kod Melinog groblja, na kraju grada je Manastir svete Trojice, a na periferiji grada, na Vodici, nalazi se crkvica posvećena Ognjenoj Mariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)