ZAVRŠEN PROJEKAT "ZVUCI SVETA": Koncert Dušana Resavca sa svih meridijana

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 11. 2023. u 18:17

PRVI put uz podršku Ministarstva kulture, u Paraćinu je koncertom „Zvuci sveta“ završen istoimeni projekat muzičara Dušana Stojadinović Resavca i udruženja „Nasleđe“ iz Despotovca.

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ЗВУЦИ СВЕТА: Концерт Душана Ресавца са свих меридијана

Foto: Z. Rašić

Sala Kulturnog centra bila je prepuna posetilaca, posebno mladih, koji su uživali u kompozicijama iz Južne Amerike, Francuske, Brazila, Bugarske, Makedonije, Rusije, Srbije...

Sa mnogo srca i duše, izveo ih je popularni pomoravski muzičar sa svojim saardnicima, profesorima Aleksandrom Stojićem i Acom Pejčićem, čime je završen projekat kroz koji je, prema slobodnoj proceni organizatora, prošlo blizu tri hiljade mladih iz Despotovca, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

U svakom od ovih gradova projekat je obuhvatio još izložbe i prezentaciju oko dve stotine instrumenata iz raznih krajeva sveta iz Stojadinovićeve lične kolekcije. Iz tog mnoštva on je izdvojio  futujaru, ali tu su i kaval, goč, gajde, gusle, cevare i različite frule  –tradicionalni instrumenti sa Balkana  koje takođe ima u zbirci.

- Futujara je poreklom iz Slovačke i prvi put sam je čuo kod jednog sibirskog instrumentaliste. Inače,  svi ti instrumenti su vrlo arhaični, upotrebljivi za tačno određene stvari i ja sam ih savladavao sam. Kad sam bio klinac, svirao sam harmoniku, potom saksofon i bubnjeve, a sada još frule, razne kavale i neke mongolske instrumente  - izjavio je Resavac, muzičar koji „u dušu“ zna verovatno najveći broj instrumenata u Srbiji.

A kroz Kulturni centar u Paraćinu, ove sedmice, prošle su brojne organizovane grupe, uključujući i predškolce. Po rečima Nenada Jevtića, direktora ove ustanove, koncert je bio veliko finale, gde su deca konačno mogla i da čuju kako svi ti instrumenti zvuče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima