SVEČANI PRIJEM 30. GENERACIJE PITOMACA FONDACIJE „PRIVREDNIK“: Patrijarh uručio stipendije darovitim učenicima i studenti

Z. GRUMIĆ

27. 11. 2023. u 23:43

UČESNIKE Svečane akademije, priređene večeras u Matici srpskoj u Novom Sadu povodom prijema 30. generacije pitomaca Fondacije „Privrednik“, pozdravio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije uputivši blagoslov tom skupu i poželevši da svi imamo najpre mira i međusobnog razumevanja da bismo, kako je poručio, nastavili da gradimo zajednicu koja je sposobna da nastavi delo osnivača te humanitarne organizacije.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ 30. ГЕНЕРАЦИЈЕ ПИТОМАЦА ФОНДАЦИЈЕ „ПРИВРЕДНИК“: Патријарх  уручио стипендије даровитим ученицима и студенти

Z. Grumić

Mnogo je onih koji su učinili najviše što su mogli da taj fond osnovan pre 126 godina, koji je svojim stipendijama pomogao školovanje više od 44.000 mladih ljudi, postane prepoznatljiv u našem društvu i mnogo šire, istakao je patrijarh Porfirije obrativši se novim pitomcima i brojnim gostima okupljenim u svečanoj sali Matice srpske.

- „Privrednik“ se zasniva na maksimi „rad, štednja i čestitost“, koju je skovao njegov osnivač Vladimir Matijević – podsetio je patrijarh i napomenuo da svaki čovek, kao ikona Božja, ima neki svoj talenat, odnosno dar i ako taj dar razvije do krajnjih granica, onda je on najbogatiji čovek.

Ali, dodao je patrijarh, da bi taj dar došao do svog krajnjeg cilja nije dovoljno da on samo postoji, nego je neophodno da bude upotrebljen i realizovan upravo onako kako su to činili osnivači i mnogobrojni dobrotvori „Privrednika“.

- Mora da se uloži truda i mnogo, mnogo da se radi da bi ono što postoji kao seme, kao klica, dalo razvijenu biljku koja će doneti pune plodove. A da bi ti plodovi zaista bili korisni, ne može da se rasipa i razmeće – poručio je patrijarh dodavši da je uz to takođe potrebna vrlina, odnosno čestitost, koja se stiče molitvom.

Patrijarh Porfirije, koji je predsednik Izvršnog odbora Fondacije „Privrednik“, uručio je stipendije novim pitomcima kojih je ove godine ukupno 158 darovitih učenika i studenata.

U ovoj, jubilarnoj 30. generaciji od reosnivanja Fondacije 1993. godine, prvi put je i 20 stipendista zanatske struke iz različitih krajeva Srbije.

- Time smo hteli da se vratimo počecima „Privrednika“ i misiji Vladimira Matijevića, koji je u kvalitetnom zanatstvu bideo način da se formira i opstane srednja klasa u srpskom društvu – rekla je upraviteljka Fondacije Sanja Petrić, koja je nedavno na toj funkciji nasledila dugogodišnjeg upravitelja “Privrednika“ profesora Jovu Radića.

Nove pitomce, njihove roditelje i goste svečane akademije pozdravili su predsednik Matice srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Milan Đurić, koji je naglasio da će Grad Novi Sad nastaviti podršku Fondaciji, za koju je u ovogodišnjem gradskom budžetu izdvojeno 10,5 miliona dinara.

Među novim „Privrednikovim“ pitomcima su i dvoje studenata Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, Dušan Petković i Barbara Dobrosavljev, koji su izjavili su da su veoma ponosni time što su postali stipendisti te Fondacije. - Veoma sam počastvovan i drago mi je što ću, uz podršku „Privrednika“, moći da razvijam svoje znanje – rekao je Petković a njegova koleginica Barbara je dodala da je ova stipendija dokaz da se rad i trud cene.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)