"GUSLE" - ČUVARI TRADICIJE: Priznanje Pokrajine Akademskom društvu iz Kikinde za negovanje muzike (FOTO)

R. Š.

04. 12. 2023. u 06:00

AKADEMSKO društvo za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde, jedno od najstarijih u Srbiji, dobitnik je ovogodišnjeg pokrajinskog priznanja "Ferenc Feher", najvišeg u oblasti kulture.

ГУСЛЕ - ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ: Признање Покрајине Академском друштву из Кикинде за неговање музике (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Nagrada im je uručena na svečanoj akademiji koja je održana povodom 105 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. „Gusle“ su ovo priznanje zaslužile za kvalitetan, višedecenijski kontinuiran rad u oblasti nacionalne kulture, očuvanje običaja i tradicije.

Foto: ADZNM "Gusle"

Ženska pevačka grupa "Gusala"

Društvo je osnovano davne 1876. godine na inicijativu advokata Milana Petrovića i grupe nekadašnjih istaknutih Kikinđana: Đorđa Radaka, dr Ranka Granića, dr Vlajka Majinskog i Mirka Bogdana. Zanimljivo je da od tada do danas nije menjalo ime. „Gusle“ su oduvek okupljale veliki broj članova u više sekcija, danas ih je oko 400 u više folklornih i pevačkih grupa, orkestara, imaju soliste i hor. Deluju kao udruženje građana, ali im veliku finansijsku podršku daje lokalna samouprava, zbog velikog značaja za kulturni život grada, ali i Vojvodine i Srbije. Pored ostalog, već 22 godine „Gusle“ organizuju međunarodni festival orkestara "Fenok" i etno-kamp na kojem se istražuje muzička tradicija Banata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja