U "BRISTOLU" ĆE OŽIVETI LENKIN DUH "Stazama Dunđerskih" karavan iz Srbobrana stigao u Beč

Zoran Rajić

05. 12. 2023. u 10:20

PROGRAM "Lenkino sazvežđe - stazama Dunđerskih", kojim srbobranska Opština i Dom kulture od ove godine promovišu "Lenkin prsten", nagradu za najlepšu ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku, dodeljenu prošlog meseca 18. put, biće od 5. do 7. decembra predstavljen na trodnevnoj manifestaciji u Beču, u saradnji sa tamošnjim srpskim udruženjem "A:Kultura", kao i Maticom srpskom i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

У БРИСТОЛУ ЋЕ ОЖИВЕТИ ЛЕНКИН ДУХ Стазама Дунђерских караван из Србобрана стигао у Беч

foto M. S. Samardžija

"Stazama Dunđerskih" krenulo se u septembru u posetu Gacku, u Hercegovini. Odatle je poreklom ova veleposednička familija, koja je, prema rečima predsednika Opštine Srbobran Radivoja Debeljačkog, ostavila neizbrisiv trag u toj bačkoj varoši, ali i građanskoj kulturi Vojvodine od 19. do polovine 20. veka, kao mecene i dobrotvori.

- "Karavan" je u oktobru posetio Beograd, u novembru je bio u Budimpešti, a završiće svoje putešestvije u bečkom hotelu "Bristol", istom onom u kojem je Lenka Dunđerski (1869-1895) provela svoje poslednje dane života. U holu "Bristola" biće odigrana predstava "Od raja do beznjenice" autora Zorana Subotičkog, o nesrećnoj ljubavi Lenke i Laze Kostića, koji joj je posvetio po mnogima najljubavniju ikad napisanu pesmu na srpskom jeziku - Santa Maria della Salute - rekao je direktor DK u Srbobranu Dejan Korceba.

Prvog dana će u Beču biti održani "Književno-naučni susreti", Nastupiće i Pero Zubac, autor studije "Lenka Dunđerski" i jedan od dobitnika "Lenkinog prstena", a stihove pesme Santa Maria della Salute kazivaće pesnik iz Srbobrana Goran Blagojević. Drugog dana biće održan koncert orkestra društva "A:Kultura".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)