MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KRUŠEVCU: Zdravlje uz uštede

S.BABOVIĆ

12. 12. 2023. u 07:00

PORODICA Ružić iz Kruševca, zahvaljujući programu za pobošljanje energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike, za oko 2.000 evra zamenila je prozore na svom domu, stare 60 godina. Oni su, ujedno, među 100 korisnika sufinansiranja za koje su pomenuti resor i lokalna samouprava grada na Rasini zajednički obezbedili 20 miliona dinara.

МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У КРУШЕВЦУ: Здравље уз уштеде

Foto:S.Babović

- Sa novim kotlom na gas, račune za oktobar, novembar i prvu polovinu decembra smanjili smo za oko 240 evra - kaže jedan od zadovoljnih Kruševljana, Miroljub Milanović.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike, međutim, poručuju da je energetska tranzicija dragocena i zbog obezbeđivanja zdravije životne sredine.

- Interesovanje u svim gradovima je izuzetno veliko, jer su ljudi shvatili da uz pomoć države i svojih lokalnih samouprava lakše mogu da zamene stolariju, izoluju objekte, instaliraju savremene kotlove i koriste obnovljive izvore energije, poput solarnih panela - naglasila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. - Kruševac je i u programu rekonstrukcije javnih objekata, pa će, već do sredine naredne godine, energetski efikasna biti i zgrada Doma sindikata, a energetsku efiksanost već smo povećali u osmoletkama "Branko Radičević" i "Dragomir Marković". Ali, konačni cilj je da sistem daljinskog grejanja unapredimo tako da se iz upotrebe potpuno izbace ugalj i mazut.

Čulo se i da je više od polovine domaćinstava u Srbiji u oktobru potrošilo manje struje, a čak trećina njih ostvarila je maksimalni popust na račun od 40 odsto. Pritom, najugroženiji građani - poput korisnika socijalne pomoći ili penzionera sa minimalnim penzijama - automatski imaju umanjene račune za 1.000 dinara.

Ugovori i za 57 Vranjanaca

U GRADSKOJ upravi uručeni su ugovori za prvih 57 domaćinstava koja će dobiti novac u okviru sufinansiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji Vranja.- Iako su naši sugrađani najpre bili skeptični u pogledu realizacije ovog projekta, ovo je već peti javni poziv i odziv građana je izuzetno dobar, što pokazuje da smo uspešno animirali Vranjance - istakao je predsednik Privremenog organa grada pod Pržarom dr Slobodan Milenković, podsećajući da je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa lokalnom samoupravom, za uštede i obezbeđivanje zdravije životne sredine ove godine opredelili 16,8 miliona dinara. J. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)