MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U KRUŠEVCU: Zdravlje uz uštede

S.BABOVIĆ

12. 12. 2023. u 07:00

PORODICA Ružić iz Kruševca, zahvaljujući programu za pobošljanje energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike, za oko 2.000 evra zamenila je prozore na svom domu, stare 60 godina. Oni su, ujedno, među 100 korisnika sufinansiranja za koje su pomenuti resor i lokalna samouprava grada na Rasini zajednički obezbedili 20 miliona dinara.

МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У КРУШЕВЦУ: Здравље уз уштеде

Foto:S.Babović

- Sa novim kotlom na gas, račune za oktobar, novembar i prvu polovinu decembra smanjili smo za oko 240 evra - kaže jedan od zadovoljnih Kruševljana, Miroljub Milanović.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike, međutim, poručuju da je energetska tranzicija dragocena i zbog obezbeđivanja zdravije životne sredine.

- Interesovanje u svim gradovima je izuzetno veliko, jer su ljudi shvatili da uz pomoć države i svojih lokalnih samouprava lakše mogu da zamene stolariju, izoluju objekte, instaliraju savremene kotlove i koriste obnovljive izvore energije, poput solarnih panela - naglasila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. - Kruševac je i u programu rekonstrukcije javnih objekata, pa će, već do sredine naredne godine, energetski efikasna biti i zgrada Doma sindikata, a energetsku efiksanost već smo povećali u osmoletkama "Branko Radičević" i "Dragomir Marković". Ali, konačni cilj je da sistem daljinskog grejanja unapredimo tako da se iz upotrebe potpuno izbace ugalj i mazut.

Čulo se i da je više od polovine domaćinstava u Srbiji u oktobru potrošilo manje struje, a čak trećina njih ostvarila je maksimalni popust na račun od 40 odsto. Pritom, najugroženiji građani - poput korisnika socijalne pomoći ili penzionera sa minimalnim penzijama - automatski imaju umanjene račune za 1.000 dinara.

Ugovori i za 57 Vranjanaca

U GRADSKOJ upravi uručeni su ugovori za prvih 57 domaćinstava koja će dobiti novac u okviru sufinansiranja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji Vranja.- Iako su naši sugrađani najpre bili skeptični u pogledu realizacije ovog projekta, ovo je već peti javni poziv i odziv građana je izuzetno dobar, što pokazuje da smo uspešno animirali Vranjance - istakao je predsednik Privremenog organa grada pod Pržarom dr Slobodan Milenković, podsećajući da je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa lokalnom samoupravom, za uštede i obezbeđivanje zdravije životne sredine ove godine opredelili 16,8 miliona dinara. J. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima