ĐAKE UČE ZAVIČAJNOJ ISTORIJI: Radionice Kola srpskih sestara iz Subotice

J. LEMAJIĆ

16. 12. 2023. u 16:41

ČINjENICE da mnogi Subotičani ne znaju ko je bio car Jovan Nenad, u kom veku je izgrađena Franjevačka crkva, ko su zadužbinari pored čijih palata svakodnevno prolaze i koji su događaji uticali na razvoj grada navele su članice Kola srpskih sestara da organizuju radionice "Upoznaj svoj grad - Subotica drugi ugao".

ЂАКЕ УЧЕ ЗАВИЧАЈНОЈ ИСТОРИЈИ: Радионице Кола српских сестара из Суботице

foto:subotica com

Cilj programa je upoznavanje učenika srednjih škola u Subotici sa istorijom grada, istaknutim ličnostima iz prošlosti, znamenitim građevinama po kojima je grad prepoznatljiv. Kao i negovanje kulture sećanja, uvažavanja i poznavanja istorije kao temelja individualnog i nacionalnog, ali i lokalnog identiteta.

Prva radionica održana je u TŠ "Ivan Sarić", a sem đaka ove škole učestvovali su i učenici Gimnazije "Svetozar Marković" i Ekonomske škole "Bosa Milićević". Oni su slušali predavanja profesora Save Samardžića, Danijele Cvijić i Jasmine Marić.

- Ovo je jedan edukativni, kulturni i zabani projekat, koji je obuhvatio 30 đaka iz tri škole. Zavičajna istorija nije puno zastupljena u školskom gradivu i o istoriji grada se zna vrlo malo. Upoznavanje sa tim može doprineti da deca drugačije dožive svoj grad, da imaju više ljubavi prema njemu - ističe profesorka Jasmina Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU