U UREĐENJE ULOŽENO OKO 300.000 EVRA: Najveća crkva u Banatu ponos je svojih parohijana (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

20. 12. 2023. u 10:27

CRKVA Svetog oca Nikolaja u Bašaidu kod Kikinde nije više samo najveća u Banatu, već je, sigurno i jedna od najuređenijih i najlepših. Stara je 190 godina i osim impozantnih gabarita i spoljašnosti, hram je sada zasijao i unutrašnjom lepotom.

У УРЕЂЕЊЕ УЛОЖЕНО ОКО 300.000 ЕВРА: Највећа црква у Банату понос је својих парохијана (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Ove godine obnovljene su sve freske na plafonu, visoke 3,5 i široke skoro tri metra, koje je oslikao čuveni ikonopisac svog vremena Pavle Simić iz Novog Sada. On je čak šest godina, od 1860. do 1866, radio te ikone i ikonostas. Duborez ikonostasa delo je Mihajla Kojića iz Velike Kikinde, a ikonostas i pevnice pozlatio je Jozef Tetfen iz Beča. Za sadašnju restauraciju ikona zaslužan je ikonopisac i freskopisac Zoran Todorović iz Novog Bečeja.

Obnova hrama traje već nekoliko godina, ali su promene najvidljivije u poslednje vreme, jer su uređene fasada i unutrašnjost. U radove je uloženo oko 300.000 evra, kaže jerej Aleksandar Lekić.

Foto: R. Šegrt

Sređena od poda do plafona

- Pre tri godine sam došao u parohiju, a obnova je počela pre toga i još traje. Otkako sam ovde presečena je vlaga iz zidova, zamenjeni su prozori, na podovima su postavljeni nova cementna košuljice i keramičke pločice, fasada je obnovljena sa svih strana, nabavljeno je novo veliko zvono i urađena je apsida krova. Sređena je mala sala, uvedeno je centralno grejanje u parohijski dom i izgrađen letnjikovac u porti. Sve je urađeno po blagoslovu našeg vladike banatskog Nikanora - nabraja otac Lekić, starešina hrama.

Sa ove impozantne građevine oglašavaju se četiri zvona, najveće ima 800 kilograma i kupljeno je pre dve godine novcem koji su darovali parohijani, meštani Bašaida. Veliko zvono oglasilo se posle 73 godine, jer je prethodno bilo puklo. Ostala zvona teška su 500, 400 i 200 kilograma. Sveštenik Lekić podseća da je ovaj hram 1916. doživeo veliku nesreću, kada su po nalogu austrougarske vlasti skinuta zvona i pretopljena u municiju. Tada je crkva imala čak pet zvona, najveće je težilo 1,3 tone.

Foto: R. Šegrt

Zidne ikone

- Sve što je urađeno finansirano je od izdavanja u zakup crkvene zemlje i od dobrovoljnih priloga naših parohijana. Dosta smo uradili, ali imamo još planova. Sledeće godine treba da postavimo behaton oko crkve. Treba da okrečimo toranj i da zamenimo bočna vrata - navodi otac Lekić.

Inače, samo jedna meštanka koja ima uspešnu firmu darovala je, u poslednje tri godine, ovom hramu oko 30.000 evra.

Gradnja počela 1830.

PRVA pravoslavna crkva u Bašaidu, posvećena Svetom ocu Nikolaju, izgrađena je 1788. godine, ali se ne zna njen izgled, jer ne postoje fotografije ni pisani dokazi. Sadašnja crkva počela je da se gradi preko puta stare 1830, a završena je tri godine kasnije, što je istaknuto i na fasadi, iznad glavnog ulaza.

- Najveća je u Eparhiji banatskoj, duga je 42 metra, široka je 20, a visina do krsta joj je 51 metar - opisuje otac Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)