EVIDENTIRANO VIŠE OD 60 LOKALITETA: Napravljen popis svih arheoloških nalazišta u Crnoj Travi

Игор Митић
Igor Mitić

22. 12. 2023. u 16:59

EKIPA arheologa iz Leskovca i Beograda završila je pretragu terena na teritoriji Crne Trave i popisala 62 arheološka lokaliteta, u 25 naseljenih mesta, iz doba praistorije do srednjeg veka.

ЕВИДЕНТИРАНО ВИШЕ ОД 60 ЛОКАЛИТЕТА: Направљен попис свих археолошких налазишта у Црној Трави

foto: privatna arhiva

Dva lokaliteta su višeslojna, odnosno imaju ostatke iz više epoha, pa je ukupan broj nalazišta i veći ako bi se razvrstali po epohama.

Jedan sadrži ostatke iz doba praistorije odnosno iz perioda mlađeg neolita. Stručnjaci su, na osnovu njegove pozicije, zaključili da se radi o naselju, dok su iz rimskog i ranovizantijskog perioda evidentirana četiri lokaliteta. Tri su utvrđenja, a jedan se može definisati kao nekropola.

Polovina svih nalazišta potiče iz srednjeg veka. Četiri su utvrđenja, 11 naselja, 12 je kultnih objekata, a devet nekropola, dok za 22 lokalita nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju. Među njima su i ostaci sedam rudnika za koje se pretpostavlja da su korišćeni u rimskom i turskom periodu, 10 topioničarskih radionica i dve nekropole.

- Najveći broj lokaliteta je u veoma lošem stanju. Ostaci utvrđenja, crkava i naselja su potpuno obrasli šumom, šibljem i rastinjem. Na svakom, od do sada registrovanih kao i na novoevidentiranim lokalitetima, pronađeni su tragovi neovlašćenog kopanja - ističu u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Podrška resornog ministarstva

PROJEKAT pod nazivom "Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Crna Trava" podržalo je, na konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja. Projektni tim činili su arheolozi leskovačkog Narodnog muzeja: Vladimir Stojanović, Julijana Pešić i Vladimir Stevanović, dok je stručni konsultant bio dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik u Arheološkom institutu u Beogradu.

Arheolozi su imali problem i zbog toga što je na području Crne Trave sve manje ljudi, posebno onih u selima, koji poznaju starine i mogu da pruže informacije prilikom pretrage terena čija je ukupna površina 318 kilometara kvadratnih.

U ovoj opštini, u 25 brdsko-planinskih sela, živi tek 989 stanovnika, što ukazuje na važnost projekta, sprovedenog od septembra do decembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)