ČETVRTINA ZA INVESTICIJE: U budžetu Grada Subotice dogodine više od 10 milijardi dinara

J. L.

21. 12. 2023. u 20:00

Grad Subotica je naredne godine raspolagati budžetom od 10.6 milijardi dinara, što je najveći obim gradske kase do sada.

ЧЕТВРТИНА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: У буџету Града Суботице догодине више од 10 милијарди динара

Foto J. Lemajić

 U budžetu će biti čak 9.36 odsto više novca nego što je to predviđeno poslednjim ovogodišnjim rebalansom, a svaki četvrti dinar, odnosno 2.6 milijardi, biće usmereno na investicije i razvojne projekte.

Najznačajniji planirani kapitalni projekti su nastavak radova rekonstrukcije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u vrednosti za šta će namenjeno 1,7 miilajrdi dinara (zajednička sredstva budžeta RS, APV i Grada), izgradnja ambulante na Paliću u koju će biti uloženo 103 miliona dinara. Tu su i završetak rekonstrukcije i izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“  za šta je opredeljeno 56,5 miliona i njeno opremanje 54 miliona, zatim rekonstrukcija dva vrtića - "Mandarina" i "Sanda Marjanović" , koji će koštati ukupno 207,5 miliona. Radiće se projektno-tehničke dokumentacije za Halu za hokej kao i prva faza radova na sanaciji i rekultivaciji deponije Aleksandrovačka bara, u šta će biti uloženo 30 miliona dinara.

Po mišljenju zamenika gradonačelnika Imrea Kerna, budžet za narednu je istorijski, ali planiran na realnim osnovama.

- Svake godine planiramo budžet na realnim osnovama, što pokazuje i ostavrenje koje je veće od 95 odsto. I sada planiramo optimistički budžet sa realnim prihodima. Tačnije, na realnim osnovama planiramo povećanje zarada, što znači da privreda u gradu radi dobro i da je u relativno dobroj kondiciji. Što se tiče poreza na imovinu, naša služba jako dobro radi i zato imamo takve prilive. Takođe, očekujemo i priliv novca od poreza na prenos apsolutnih prava, koji je sada na državnom sistemu i tu očekujemo da nekih 200-300 miliona pripadne nama – objašnjava Kern.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona