IZLOŽBA SVETSKOG ZNAČAJA U SRBIJI: U postavci radovi iz polovine 20. veka (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 01. 2024. u 14:40

IZLOŽBA „Art brut” otvorena je sinoć u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

ИЗЛОЖБА СВЕТСКОГ ЗНАЧАЈА У СРБИЈИ: У поставци радови из половине 20. века (ФОТО)

Foto: Muzej naivne i marginalne umetnosti

U postavci se nalaze radovi iz druge polovine 20. veka čiji su autori međunarodno poznati velikani poput Skotija Vilsona, Ilije Bosilja i Fridriha Šreder-Zonenšterna, preko dela umetnika Osvalda Čirtnera iz Guginga kod Beča, Augusta Vale, Johana Hauzera, Hajnriha Rajzenbauera, Frica Kolera, pa sve do velikih austrijskih slikara kao što su Arnulf Rajner i Peter Pongrac, koji su tražili i pronašli inspiraciju u art brutu.

- Izložba dela iz kolekcije “Infeld” posebno je dragocena kao primer novog razumevanja savremene umetnosti i dinamike njenog razvoja u drugoj polovini 20. veka. Mogućnost da publika u Srbiji može da vidi jednu ovakvu izložbu, koja istovremeno ima evropski, pa i svetski značaj, smatram velikim kulturnim događajem i uspešnim rezultatom kulturne saradnje koju naša zemlja ima sa Republikom Austrijom – ocenila je pomoćnik Ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.

Izabrani radovi iz kolekcije su se već mogli videti u Salonu Oto Bihalji-Merin u Beogradu, a postavku u Jagodini posetioci će moći da vide do 31. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)