VIŠE OD STOTINU PLIVAČA ZA ČASNI KRST: U Vlasotincu tradicionalno najmasovnije bogojavljensko plivanje

I. M.

19. 01. 2024. u 15:18

U reci Vlasini, na jezeru u centru Vlasotinca, ove godine učešće u bogojavljenskom plivanju uzelo je 118 plivača, a prvi do Časnog krsta doplivao je Milan Dimitrijević(22) iz leskovačkog sela Vinarce.

ВИШЕ ОД СТОТИНУ ПЛИВАЧА ЗА ЧАСНИ КРСТ: У Власотинцу традиционално најмасовније богојављенско пливање

Ilustracija/foto: I.Mitić

Ovo manifestaciju, koja se održava punih 17 godina, pratilo je više hiljada Vlasotinčana, a plivanje za Časni krst okupio je plivače iz velikog broja naseljenih mesta i opština juga Srbije. Među plivačima su bile i četiri dame, dok su za pobednika, kao i ranije, obezbeđeni vredni pokloni.

- Ovo mi je četvrti put da učestvujem u bogojavljenskom plivanju. Drago mi je da sam pobedio, ali smo svi koji smo učestvovali pobednici – kazao je Dimitrijević.

Do časnog krsta plivalo se 33 metra, a pušteno je isto toliko golubova čime se simbolizuju godine Isusa Hrista. Predsednik Privremenog organa Vlasotinca Bratislav Petrović je ocenio da je ovo jedno od najmasovnijih bogojavljenskih plivanja u Srbiji i izrazio nadu da će tako i ostati.

Učesnici su, pre plivanja, prvi put organizovano prisustvovali liturgiji u vlasotinačkoj crkvi posvećenoj Silasku Svetog Duha na apostole, a potom su u litiji, koja je krenula iz crkvene porte, stigli na jezero u centru varoši.

Prateća manifestacija plivanja za Časni krst je „Pihtijada“. Učešće u nadmetanju u spremanju najboljih pihtija uzelo je 30 takmičara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)