MARIJA PRVA DO ČASNOG KRSTA : Stotinu učesnika Bogojavljenskog plivanja u Sremskoj Kamenici

J. S.

19. 01. 2024. u 17:06

VEĆ drugu godinu za redom, studentkinja medicine Marija Stanić (20) iz Novog Sada, prva je preplivala razdaljinu od 33 metra metra Dunavom kod novosadskog prigradskog naselja Sremska Kamenica i danas ponovo postala pobednica tradicionalnog Bogojavljenskog takmičenja u znak sećanja na krštenje Isusa u reci Jordan.

МАРИЈА  ПРВА ДО ЧАСНОГ КРСТА : Стотину учесника  Богојављенског пливања у Сремској Каменици

Grad NS

-Uprkos činjenici da je   voda veoma hladna,prevladao je divan  osećaj zajedništva i uživanje u plivanju sa ostalim vernicima. Pobednik je danas svako ko je ušao u Dunav, jer plivanje za časni krst predstavlja simbol zdravlja, duhovnog i fizičkog, za nas i za sve ljude koji plove i koji će ploviti ovom rekom. - kazala je pobednica .

Grad NS

Plivanje za časni krst od 2014. godine organizuju Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica, uz podršku Rečne flotile Voske Srbije i novosadskog odreda Žandermerije.Posle liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, osveštani krst je spušten do Dunava, nadomak stadiona „Fruškogorac“, a zatim je sa broda Rečne flotile položen u reku. Takmičare je pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Ovaj događaj svake godine okuplja sve veći broj ljudi vernika.Juče je plivalo 100 ljudi, među njima i četiri dame, pripadnici policije, vojske, raznih sportskih klubova, studenti, i  pojedinaci, kojima je vera mnogo jača od hladne vode.Najstarijeg plivač bio je Đorđe Žikić, osamdesetogodišnjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)