U SRBOBRANU, SA DUBINE OD 1.250 METARA, POTEKLO 500 LITARA TERMALNE VODE U MINUTU Bunar "greje" i san o banji

Zoran Rajić

01. 02. 2024. u 07:15

KRAJEM januara, iz bušotine pored bivšeg hotela u Srbobranu potekla je termalna voda kojom novi vlasnik ovog ugostiteljskog objekta namerava da puni otvorene i zatvorene bazene budućeg spa i velnes centra, a u lokalnoj samoupravi veruju da će ovaj izvor omogućiti i podizanje banjskog kompleksa.

У СРБОБРАНУ, СА ДУБИНЕ ОД 1.250 МЕТАРА, ПОТЕКЛО 500 ЛИТАРА ТЕРМАЛНЕ ВОДЕ У МИНУТУ   Бунар греје и сан о бањи

foto Z. R.

- Ovo je istorijski događaj za Srbobran, jer se ostvaruje san da koristimo termalne izvore koji su naš veliki potencijal. Oni će doprineti da, uz rekonstruisani hotel, koji je 20 godina ružio naš grad, dobijemo i dodatne sadržaje, te konačno počnemo da razvijamo banjski turizam - ističe predsednik Opštine Radivoj Debeljački.

A, sa dubine od 1.250 metara izbila je voda čija temperatura iznosi čak 60 stepeni, pod pritiskom od 500 litara u minutu. Kopalo se, inače, 200 metara dublje nego što je bilo planirano, ali je - zauzvrat - dobijena znatno kvalitetnija voda nego što se očekivalo.

- Bunar u Srbobranu jedini je u Vojvodini iz kojeg je potekla topla voda sa tako velike dubine. Pritom, termalni izvor je samoslivni, jer se sve odvija pod prirodnim pritiskom, bez upotrebe pumpi - kaže Atila Nađ, inženjer angažovan na bušenju termalnog izvorišta.

Uzorak otkrivene vode poslat je na ispitivanje, uz nadu da će se potvrditi i njena lekovitost. To je, saznajemo u Srbobranu, realna pretpostavka, s obzirom da na sličnim izvorištima već postoje mnoge banje u Mađarskoj, ali i u Vojvodini.

- Ako bi se ispostavilo da je voda samo termalna, koristila bi se u bazenima za rekreativne svrhe, a ukoliko se pokažu njena lekovita svojstva, Srbobran će biti upisan na mapu banjskog turizma u Srbiji - objašnjava predstavnik investitora Šandor Nađ.

Kako god bilo, u lokalnoj samoupravi se nadaju da će uskoro biti započeta i najavljena revitalizacija zapuštenog hotela, te da će čitav kompleks, već za dve godine, moći da bude priveden nameni.

Metan

PO karakterističnom mirisu iz bušotine, stručnjaci su utvrdili da na toj lokaciji postoji i nalazište metana, koji bi - kako je saopšteno - mogao da posluži i za proizvodnju električne energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)