BESPLATNI PREGLEDI 5. I 6. FEBRUARA: Dom zdravlja "Novi Sad“ povodom 4. februara Svetskog dana borbe protiv raka

Lj.P.

03. 02. 2024. u 13:09

POVODOM obeležavanja 4. februara Svetskog dana borbe protiv raka, službe Doma zdravlja „Novi Sad“ će na nekoliko punktova u gradu obeležiti ovaj značajan datum.

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ 5. И 6. ФЕБРУАРА: Дом здравља Нови Сад“ поводом 4. фебруара Светског дана борбе против рака

FOTO: Dom zdravlja Novi Sad

Preventivni centar će u ponedeljak, 5. februara od 9 do 12 sati u TC „Merkator“ i u utorak, 6. februara u „Unovereksportu 021“ od 9 do 12 sati, građanima kontrolisati šećer iz kapi krvi, visinu krvnog pritiska i pulsa, uzračunavaće BMI, kontolisati CO (ugljen monoksid) u izdahu kod pušača, edukovaće o značaju skrininga za rak pluća, kao i za samopregled dojki i testisa.

Služba stomatologije će se priključiti sa savetima o očuvanju zdravlja zuba i usne duplje.

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka ove godine je pokrenulo novu trgodišnju kampanju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom sveta u cilju smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

U prvoj godini kampanje, fokus je na smanjenju prepreka u pristupu preventivnim pregledima, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

Svake godine 19,3 miliona osoba oboli od nekog oblika raka, a 30 do 50 odsto svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim oktkrivanjem i blagovremenim lečenjem. Međutim, 75 odsto svih prevremenih smrtnih ishoda od raka u svetu do 2030. godine i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju. Ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava među 40 zemalja Evrope u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, nalazi se na 12. mestu i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi, na drugom mestu odmah iza Mađarske. Procenjene stope obolevanja od svih malignih tumora su niže kod muškaraca nego kod žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima