OBILAZNICA OKO GORNJEG MILANOVCA OMOGUĆIĆE LAKŠI PRISTUP AUTO-PUTU "MILOŠ VELIKI" Centar bez teretnjaka

V. ILIĆ

14. 02. 2024. u 07:44

OBILAZNICA oko grada na Despotovici, kao deo pristupne saobraćajnice auto-putu "Miloš Veliki", preko petlje "Takovo", tranzitni saobraćaj će u potpunosti razdvojiti od onog lokalnog, koji prolazi kroz Gornji Milanovac.

ОБИЛАЗНИЦА ОКО ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА ОМОГУЋИЋЕ ЛАКШИ ПРИСТУП АУТО-ПУТУ МИЛОШ ВЕЛИКИ   Центар без теретњака

FOTO: JP Putevi Srbije

- Kada je auto-put pušten u upotrebu, mi smo ostali sa starom trasom koja ga je povezivala sa "Milošem Velikim". Ta saobraćajnica, pritom, šleperima nije omogućavala bezbedno kretanje, postojale su krivine kroz koje teretnjaci nisu mogli iz jednog prolaza da izađu, pa su se stvarale ogromne gužve. Sada ćemo im omogućiti lakše kretanje ovom pristpunom saobraćajnicom, što je najznačajnije za našu industriju, a skratićemo i vreme putovanja svim putničkim vozilima od Gornjeg Milanovca do Takova - najavljuje predsednik Opštine, Dejan Kovačević, napominjući da će izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra uticati i na ekologiju.

Zona

IZGRADNjA pristupne saobraćajnice otvara i mogućnosti za privredni razvoj Gornjeg Milanovca, pa je za izgradnju nove industrijske zone već opredeljeno oko 30 hektara zemljišta - na polovini puta ka Takovu, u mestu Srčanik. I, neke ovdašnje kompanije već su kupile zemljište i čekaju pomenutu saobraćajnu infrastrukturu, pa da prošire proizvodne pogone.

Iako duga nepunih 10 kilometara, izgradnja ove moderne saobraćajnice nije bila lak zadatak. Direktor projekta, Nenad Gligorijević, ukazuje i na nepredviđene poteškoće, poput podzemnih voda koje su na par mesta izazvale probleme, ali su ih građevinari uspešno rešili.

Inače, kompletna deonica podeljena je u dva lota. Prvi podrazumeva izgradnju potpuno nove saobraćajnice, na kojoj su i četiri mostovke konstrukcije, jedan nadvožnjak, tri armirano-betonska zida, dve sanacije klizišta, dve konstrukcije od armirane zemlje i jedna potporna, na širpovima. Drugi lot odnosi se na rekonstrukciju postojećeg državnog puta, koji će na jednom delu biti proširen, a na ostatak će biti dodato 16 pločastih propusta, osam armirano-betonskih zidova i potpuno nova kolovozna konstrukcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!