„GUSLE“ ODRŽALE SRETENJSKI KONCERT: Proslavile slavu i počele i 149. koncertnu sezonu (FOTO)

R. Š.

16. 02. 2024. u 17:52

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“, jedno od najstarijih u Srbiji, u četvrak uveče održalo je Sretenjski koncert u Narodnom pozorištu u Kikindi.

„ГУСЛЕ“ ОДРЖАЛЕ СРЕТЕЊСКИ КОНЦЕРТ: Прославиле славу и почеле и 149. концертну сезону (ФОТО)

Foto: G.Birimac/ ADZNM "Gusle"

Na ovaj način „Gusle“ su upriličile dvostruko slavlje, obeležile su Dan državnosti, ali i slavu društva. Ujedno su označile početak nove, 149. koncertne sezone.

- Na koncertu su se predstavili članovi izvođačkog folklornog ansambla, narodnog orkestra, mešovitog hora „Korenilije Stanković“ i vokalni i instrumentalni solisti. Koncert je svojim nastupom obogatio i instrumentalni sastav Zapadnog univerziteta u Temišvaru. Poseban ton koreografiji igara iz Like dali su narodni umetnici Milan i Vid Vašalić, svirajući diple i tamburu samicu. Premijerno su izvedene igre iz Negotina i prvi put je predstavljena sjajna koreografija igara iz Like kao i koreografska minijatura „Noć sudbine“. Autor svih izvedenih koreografija je Igor Popov, dok muzičke aranžmane sam ja uradio - naveo je Zoran Petrović, direktor „Gusala“. 

Foto: G.Birimac/ADZNM "Gusle"

Igre iz Like

Veliko poštovanje prema svemu što "Gusle" rade imaju u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, potvrdio je Dragan Traparić, pomoćnik sekertara.

- Za divljenje i poštovanje je to što „Gusle“ postoje skoro vek i po. Imam samo reči hvale za sve ono što rade - rekao je Traparić.

Foto: G. Birimac/ADZNM "Gusle"

Hore "Kornelije Stanković"

Nakon koncerta u prostorijama društva priređeno je rezanje slavskog kolača, a ovogodišnji kum slave bio je Borko Jorgovan, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji. Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Kikinde, koji ovo društvo finansira iz budžeta, kao najbrojnije udruženje građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)