GRAĐANI, NE SPALJUJTE TRAVU NA OTVORENOM: Apel pomoravskog Odeljenja za vanredne situacije

Z. R.

16. 02. 2024. u 17:03

ZBOG povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije MUP koje pokriva područje Pomoravskog okruga uputilo je apel građanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

ГРАЂАНИ, НЕ СПАЉУЈТЕ ТРАВУ НА ОТВОРЕНОМ: Апел поморавског Одељења за ванредне ситуације

Foto: MUP

- Takođe, podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim  do saobraćajnih nezgoda. Inače, na području Pomoravskog okruga od početka godine registrovano je 85 požara na otvorenom prostoru. U februaru je bilo 67, a samo prethodnog vikenda evidentirano je 45 požara na otvorenom prostoru na kojima su intervenisali pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica. – ističe se, između ostalog, u saopštenju PU Jagodina.

Iz ovog odeljenja podsećaju da je za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojima je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena  kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima.

Odeljenje za vanredne situacije, u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukoliko primete požar, građani treba da o tome što pre obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar