U UŽICU SVE SPREMNO ZA POČETAK RADA NOVE KONTEJNERSKE GASNE KOTLARNICE Manje čađi u kotlini

Никола Јанковић
Nikola Janković

22. 02. 2024. u 05:00

POVODOM najave početka rada nove kontejnerske gasne kotlarnice, smeštene iza zgrade Narodnog pozorišta grad na Đetinji posetila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je - zbog procene da je Užice jedna od sredina sa najvećim zagađenjem vazduha - najavila novu podršku Vlade Srbije pri rešavanju ovog problema.

У УЖИЦУ СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК РАДА НОВЕ КОНТЕЈНЕРСКЕ ГАСНЕ КОТЛАРНИЦЕ   Мање чађи у котлини

Foto D. Kadarević

- U saradnji sa ovdašnjom lokalnom samoupravom, za ovaj projekat obezbedili smo ukupno 25 miliona dinara. Dosad smo, tako, zamenili kotao u vrtiću, Domu zdravlja, sportskoj hali... a uskoro nas očekuje i zamena poslednje kotlarnice na mazut, u okviru ovdašnje Gradske toplane, što je jedan od kapitalnih projekata koji je uvršten u plan "Srbija 2027". Inače, kroz programe subvencija građanima, ovde je oko 800 kotlova na čvrsta goriva zamenjeno gasnim, pa pozivam Užičane da u što većem broju konkurišu za ovaj vid unapređenja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine - istakla je Irena Vujović.

Zahvalivši na dosadašnjoj podršci, zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović procenio je da će zamena poslednje preostale kotlarnice na mazut, zvane "međaj", biti skup poduhvat, pa kaže da lokalna samouprava ponovo očekuje pomoć Vlade i Ministarstva.

- Gas je odlično rešenje, ali mi ćemo postaviti i toplotne pumpe, da bi iskoristili potoke koji ovde protiču. Jer, cilj nam je i proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe - naglasio je Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta u Užicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona