DIM I PEPEO PROŠLOST: Učenici u mačvanskom Radenkoviću dobili najsavremenije grejanje u školi

S. KOSTIĆ

27. 02. 2024. u 12:29

UČENICI četvorogodišnje škole područnog odeljenja OŠ "Dobrosav Radosavljević - Narod" u mačvanskom Radenkoviću, dobili su najsavremeniji način grejanja nakon završenih radova na ugradnji grejnog sistema na biomasu i gas.

ДИМ И ПЕПЕО ПРОШЛОСТ: Ученици у мачванском Раденковићу добили најсавременије грејање у школи

Foto S.K.

 Peć u školskoj zgradi, u kojoj nastavu pohađa 25 učenika, finasiralo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Sremska Mitrovica sa 2,4 miliona dinara.

Nakon više decenija, dotrajali stari kotao zamenjen je novim, a umesto dosadašnjih energenata, koristiće se biomasa, tako da je sada eleminisan jedan od zagađivača vazduha, što će znatno doprineti zdravijoj životnoj sredini.

- Napokon smo dočekali da se ova škola greje na jedan od najsavremenijih načina grejanja, a to je pelet. Grad Sremska Mitrovica želi da u svim našim školama bude zastupljena takva vrsta grejanja, koja je što manje štetna po okolinu i stanovništvo - kazao je Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, dodajući da se u ovom sistemu grejanja pored peleta mogu se koristiti biomasa i gas.

Đurić je izrazio nadu, da će se škola veoma brzo priključiti na gas, čim bude pušten kroz gasnu mrežu koja je nedavno sprovedena kroz selo.

Objekat star 130 godina

U ZGRADI podignutoj 1894. godine pored škole smešteno je i zabavište, odnosno jedna grupa pripremnog predškolskog programa Predškolske ustanove "Pčelica". Nastava za školarce odvija se u dva kombinovana odeljenja.

Grad je uradio projekat nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje, a sufinansiranje realizacije unapređenja grejanja obezbeđeno je preko konkursa.

- Nekada smo ovaj objekat grejali sa četiri peći, u svakoj učionici po jedna, dim, pritisak vazduha ponekad napravi problem, a ovo sada je milina. Svi su srećni, deca, roditelji, učitelji, naša tetkica koja je svako jutro na četiri mesta potpaljivala vatru. Ovo sada je daleko brže, efikasnije, kvalitetnije, zdravije za kompletno osoblje škole - kaže Slađan Papić, direktor OŠ "Dobrosav Radosavljević - Narod", ne krijući da je ranije daleko više bilo prašine.

Inače, u ovoj školi urađena je i fasada, a na proleće će se, kako je najavio Papić, okrečiti ceo objekat škole, nakon čega će učenici i učitelji imati prijatnije uslove za rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije