GUSAK ŽUĆKO TREĆI PUT ŠAMPION: U Mokrinu održana 38 „Gusanijada“ (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

25. 02. 2024. u 15:44

Danas je u Mokrinu kod Kikinde održana 38. „Gusanijada“, takmičenje u borbi guskova, jedinstvena manifestacija koja je na listi UNESK-a. Pobedio je trogodišnji gusak Žućko, vlasnika petnaestogodišnjeg Lazara Adamova.

ГУСАК ЖУЋКО ТРЕЋИ ПУТ ШАМПИОН: У Мокрину одржана 38 „Гусанијада“ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto. R. Šegrt

On je u finalnom nadmetanju, koje je trajalo šest i po minuta, pobedio godinu dana starijeg guska koji se zove Crveni, a vlasništvo je studenta Miodraga Trnića (19). Tako je Žućko nadjačao Crvenog, a osnovac studenta.

Foto. R. Šegrt

Lazar Adamov

Žućko je postao poseban gusak, isto kao i njegov vlasnik. On je drugi beli pernati vitez u selu koji ima sve tri šampionske titule, pobednik je najpe bio u kategoriji pionira, pa prošle godine u ligi dvogodaca, a sada je postao najjači i među seniorima. Posebno mesto obezbedio je i svom vlasniku, jer je Lazar Adamov, sa 15 godina postao najmlađi guščar šampion od postojanja „Gusanijade“.

- Sva slava pripada gusku. Da njega nije bilo, ne bi bilo ni titule. Mi imamo dobre i kvalitetne guskove. Žućko sada ima sve tri titule isto kao i gusak Milko, a kod nas je najbolji posle Acike, sa kojim se tata takmičio. Znao sam da će pobediti, iako je imao i malu krizu. Srećan sam što smo pobedili – rekao j Lazar koga je guščariti naučio deda čije ime nosi.

Foto: R. Šegrt

Borba guskova

On nastavlja uspešnu lozu guščara, jer njegov otac Aleksandar ima neprikosnoveno mesto u hronologiji ovog jedinstvenog nadmetanja - je pet puta bio pobednik „Gusanijade“ i po tome je na vrhu liste šampiona.

Ovogodišnja „Gusanijada“ potvrdila da na mladima ostaje budućnost ove  manifestacije, jer vlasnik vicešampionskog guska, Miodrag Trnić, ima tek 19 godina, studira bezbednost i kriminalistiku. U kategoriji dvogodaca pobednik je Grom, vlasnika devetogodišnjeg Danijela Ognjanova. Titulu je kući odneo i Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara „Belo pere“, koje organizuje „Gusanijadu“. Njegov beli pernati vitez Vuk (odrastao u ulici Vuka Kardžića) postao je šampion u ligi mladih.

- Crveni me nije osramotio, naprotiv, pokazao je kvalitet, pa će imati tretman kao da je pobednik. Nadam se da ćemo narednih godina doći i do prvog mesta. Pre deset godina počeo sam da šetam guskove i to mi se svidelo. Od tate i strica sam više naučio i počeo sam da ih gajim – rekao je Trnić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar