NA LISTI I ZRENJANIN: Finalna utakmica kandidata za srpsku prestonicu kulture 2025. godine (FOTO)

B. G.

29. 02. 2024. u 21:03

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa Prestonica kulture Srbije, donela je predlog, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

НА ЛИСТИ И ЗРЕЊАНИН: Финална утакмица кандидата за српску престоницу културе 2025. године (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, radna grupa je ocenila da je prijava Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti i da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Planirana je realizacija programa kroz četiri celine “Banatsko izobilje“ posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ u čast arhitektonskog nasleđa grada uključujući i Dragišu Brašovana, zatim „Ambasada kulture“ posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i Lokus, posvećen urbanoj kulturi koji nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

Zrenjanin se kandiduje sa ukupno deset infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju, prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Prema podacima iz Miniszarstva kulture, na javni poziv za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava, a početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove