ZDRAV KREM SA URMOM I ŽIROM: Poslastica po receptu niških đaka

J. Ć.

08. 03. 2024. u 11:40

UČENICI Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osmislili su slatki krem od žira i urmi sa željom da naprave poslasticu koja ne sadrži dodati šećer, a koja je zdrava i ukusna.

ЗДРАВ КРЕМ СА УРМОМ И ЖИРОМ: Посластица по рецепту нишких ђака

FOTO: Privatna arhiva

Na tržištu se uglavnom nudi hrana sa dodatim šećerom, čime se povećava njen ukus i produžava vek trajanja, što ih je podstaklo da naprave proizvod po ukusu sličan klasičnom kremu, ali mnogo prirodniji i zdraviji.

- Naši učenici su tokom istraživanja tržišta došli do saznanja da se šećer javlja prirodno u svim namirnicama koje sadrže ugljene hidrate, kao što su voće i povrće, žitarice i mlečni proizvodi. Konzumiranje celih namirnica koje sadrže prirodni šećer je u redu. Takođe je dokazano da visok unos voća, povrća i celih žitarica smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, srčane bolesti i neki karcinomi - kaže Sonja Vučić koja je sa timom učenika osmislila ovaj krem.

Učenici kažu da su se potrudili da osmisle poslasticu koja neće sadržati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava, a istovremeno ukusna. Tako je nastao krem od žira. Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaoa i maslac. U kremu nema emulgatora, niti palminog ulja.

Srednjoškolci Milica Todorović, Vuk Jovančić, Luka Marković, Anđelija Stevanović, Sonja Vučić i Sara Nešić kažu da im je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)