ZA AUTORE GRAFITA TRAŽE KAZNE: Oskrnavljen spomenik na brdu Vidrak, reagovao SUBNOR Valjevo

B. PUZOVIĆ

05. 03. 2024. u 19:43

GRADSKI odbor SUBNOR Valjevo podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca koji su oskrnavili spomenik borcima revolucije u liku Stjepana Stevana Filipovića na brdu Vidrak, iznad grada na Kolubari.

ЗА АУТОРЕ ГРАФИТА ТРАЖЕ КАЗНЕ:  Оскрнављен споменик на брду Видрак,  реаговао СУБНОР Ваљево

Foto B. Puzović

 Od nadležnih traže da što pre pronađu osobu, ili više njih, autore ružnih grafita ispisanih na postamentu spomenika i nekoliko desetina metara udaljenoj mermernoj tabli.

Prema rečima Rajka Milinkovića, predsednika valjevskog SUBNOR, od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i JKP “Vidrak” dobili su odgovor da nisu nadležni za uklanjanje grafita ispisanih crnim sprejom. U “Vidraku” im je rečeno da su zaduženi za održavanje prostora oko spomenika, a ne i za skidanje grafita.

- Grafiti hitno moraju da budu obrisani, jer uskoro počinje sezona ekskurzija, pa će mnogo dece, učenika, da posete spomenik – kaže Milinković. - U pitanju je gnusan čin, zar takvi grafiti da osvanu na postamentu i ploči na kojoj piše da je spomenik podignut svim borcima i patriotama, ne samo komunistima, nego svima koji su se borili protiv fašista u Drugom svetskom ratu. Uz ružne grafite stoje i potpisi “vojvode”. Koje su to vojvode?

Ne valja im petokraka na kapi

- Autori ružnih i bezobraznih grafita nisu nikakve vojvode, kako su se potpisali – kaže predsednik valjevskog SUBNOR. - Ovo nisu uradile vojvode, ali možda jesu njihovi prethodnici, koji su uhapsili Filipovića kod Loznice i predali ga Gestapou u Šapcu. Ne valja im što na kapi ima petokraku? U Valjevu su bili i jedan i drugi pokret, zajedno su se godinu dana borili, a zašto je došlo do razilaženja, istorija je opisala. Mi smo opet za pomirenje, da se ne gložimo više...

Stjepan Stevan Filipović bio je partizan, obešen je 22. maja 1942. godine na pijaci u Valjevu, pošto su ga prethodno zarobili četnici. Ispod vešala, prkosno je podigao ruke u vis sa šakama sklopljenim u pesnice u znak otpora i pozvao je okupljene na borbu i ustanak protiv okupatora. Proglašen je za narodnog heroja, a 1961. godine na brdu Vidrak podignut mu je spomenik, rad vajara Vojina Bakića, koji je proglašen za kulturno dobro.

Filipović je rođen u Opuzenu 1916. godine, u Hrvatskoj, bio je partizanski komandant i politički komesar u Drugom svetskom ratu. Kao inspiracija za spomenik visok 16 metara autoru je poslužila čuvena fotografija Stjepana Stevana Filipovića načinjena u trenutku kada je sa podignutim rukama bio ispod vešala.

- Ako nijedna institucija to ne može, mi ćemo da očistimo grafite, pa onda neka zbog toga budu podnete krivične prijave protiv nas – kaže Milinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!