SIMBOLIMA BUDE EKOLOŠKU SVEST: Mladi Borani muralom na zidu u dvorištu tri osnovne škole šalju poruku

S. M. JOVANOVIĆ

19. 03. 2024. u 14:45

NA površini od 140 kvadrata u dvorištu koje dele tri borske osnovne škole, "Vidovdan", "Sveti Sava" i "Branko Radičević", umetnica Maja Stojanović Zmaja, naslikala je mural sa ekološkom porukom.

СИМБОЛИМА БУДЕ ЕКОЛОШКУ СВЕСТ: Млади Борани муралом на зиду у дворишту три основне школе шаљу поруку

Foto: NPress

Umetnica je, uz pomoć učenika i građana dobrovoljaca, oslikala ovo veliko umetničko delo, koje nosi poruku mladih o važnosti održivih praksi, reciklaži i ekologiji, formirana na radionicama prethodno održanim sa učenicima srednje Tehničke škole u Boru.

Svaki od detalja na njemu priča svoju priču. Drvo bora je simbol po kojem je Bor dobio ime, lisica je zaštićena endemska vrsta sa ovih prostora, strelica simbol reciklaže, a ptice uzlet grada. Sam mural je, priznaje Zmaja, mnogo više od estetskog doprinosa vizuelnog identiteta jednog grada.

Foto: NPress

Simboli: Bor, lisica, ptice i reciklaža

- Veličina i upadljivost murala retko koga ostave ravnodušnim, bilo da im se sviđa prikazan rad ili ne. Mural pokreće razgovor što smatram da je polazna tačka za podizanje svesti oko nekog problema. Ne samo što prenosi poruku, već okuplja lokalnu zajednicu - ističe umetnica.

Mural je realizovan u okviru projekta "Umetnost mladih za Zemlju" koji se sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Francuske i Engleske.

Ukras

- OVO je lep ukras za ceo grad, a ujedno i lep povod da se svi učenici uključe u ovako nešto lepo, to je zajednička akcija srednjoškolaca i osnovaca. Lepo, vedro, poučno, sve na jednom mestu, pogotovu što su i učenici bili srećni i želeli da upoznaju umetnicu čiji rad prate na "Instagramu" - kaže Nadežda Ilić, direktorka OŠ "Sveti Sava".

- Uspeli smo da postignemo cilj i stvorimo trajni podsetnik na važnost teme ekologije kao i poruke da trud i ambicija nađu način da se otelotvore i podstiču na dalje stvaranje i zalaganje - kaže Nebojša Glišić, koordinator projekta.


 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?