NEVIĐENO: Najveća divlja gradnja ikada viđena u Srbiji u centru Velike Plane (FOTO)

Novosti online

16. 03. 2024. u 12:51

KAKO saznaju "Večernje novosti", Agrobanka u Velikoj Plani na licitaciji je prodala stare objekte preduzeću "Donić" koje je na volšeban način i mimo zakona iste porušilo.

НЕВИЂЕНО: Највећа дивља градња икада виђена у Србији у центру Велике Плане (ФОТО)

Foto: Novosti

Iako je nakon rušenja ovih objekata zemljište ostalo u vlasništvu Republike Srbije, sektor urbanizma pri Opštini Velika Plana izdaje privremenu građevinsku dozvolu društvu "Donić". Uz ovu dozvolu dobili su uslov da reše upis u katastar za objekte koji su porušeni, ali do objave teksta, uvidom u katastar, ti uslovi nisu ispunjeni.

Ipak, navedeno društvo "Donić" kreće u izgradnju nelegalnog tržnog centra uz pomoć građevinskih firmi bliskih sektoru urbanizma Velika Plana.

Foto: Novosti

Na taj način trenutno se podiže najveća nelegalna investicija u ovom delu Srbije jer ne postoji nikakva zakonska mogućnost da se investitoru izda dozvola pre pravosnažnog upisa na zemljište na kome se odvija gradnja.

Dakle, dozvola koju je urbanizam u Velikoj Plani izdao ne postoji u Srbiji i radi se o jedinstvenom slučaju.

Foto: Novosti

Prema našim saznanjima, Katastru su se obratili državni prvobranilac sa žalbom i krivičnom prijavom, kao i druga privredna društva čija je imovina ugrožena ovakvim delovanjem.

Takođe, prema našim saznanjima, u samoj nelegalnoj gradnji direktno učestvuju visoki činovnici Odeljenja za urbanizam, građevinske inspekcije i drugi uticajni ljudi koji već duže vreme sprovode nelegalne radnje koje zakon o građevinarstvu ne poznaje, o čemu će Novosti pisati u narednim danima.

Ovim povodom "Večernje novosti" su uputile pitanja Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, Sektoru za građevinsku inspekciju, Opštini Velika Plana i Višem javnom tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)