NOVA VEŽBA 29. MARTA: Edukacija kraljevačkih đaka o ponašanju prilikom zemljotresa

G. ĆIROVIĆ

21. 03. 2024. u 11:59

Od snažnog zemljotresa, jačine 5,4 Rihtera, koji je 3. novembra 2010. godine zadesio kraljevački kraj, u gradu na Ibru redovno se, u sklopu mera smanjenja rizika od katastrofa, održavaju edukacije o ponašanju prilikom zemljotresa, kao i vežbe evakuacije, usmerene ponajviše prema osnovcima i srednjoškolcima.

НОВА ВЕЖБА 29. МАРТА: Едукација краљевачких ђака о понашању приликом земљотреса

G.Šljivić (arhiva)

Odeljenje za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave minulih godina organizovalo je uspešne zajedničke pripremne vežbe evakuacije u slučaju zemljotresa u ovdašnjim osnovnim školama uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalne samouprave, Crvenog krsta, Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, Kancelarije za javna ulaganja i Dobrotvorne fondacije SPC „Čovekoljublje“.

- Cilj ovih vežbi je da pokažu više elemenata civilne zaštite, pre svega bezbednu evakuaciju đaka, proveru sistema veze i uzbunjivanja i procedura, edukaciju lične i uzajamne zaštite, kao i upoznavanje sa putevima evakuacije i mestima okupljanja – pojašnjava Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke GU.

G.Šljivić (arhiva)

 

Prema njegovim rečima, nakon osnovnih u ove programe od ove godine uključiće se i ovdašnje srednje škole, pa je tako već za 29. mart zakazana vežba evakuacije u slučaju zemljotresa u kojoj će istovremeno učestvovati oko 2.000 učenika Gimnazije, Ekonomske, Medicinske i Elektro-saobraćajne tehničke škole.

G.Šljivić (arhiva)

 

- Zemljotres se ne može sprečiti, ni predvideti, ali se možemo spremiti na kvalitetan odgovor kada se on desi – dodaje Maksimović. - Na ovaj način kratkoročno postižemo jačanje zajednice na katastrofe i omugućavamo organizovan odgovor, dok dugoročno podižemo svest kod stanovištva i kreiramo buduće generacije koje će imati usađenu informaciju o potrebi preduzimanja preventivnih mera na smanjenju rizika od katastrofa i zaštiti života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)