GRADE MOST PREMA MANASTIRU: Obnova infrastrukture oštećene poplavama u kraljevačkom kraju (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

01. 04. 2024. u 18:18

IZGRADNjOM potpuno novog mosta u selu Tavnik, na lokalnom putu koji vodi prema manastiru Voljavča u neposrednoj blizini, Kraljevčani su nastavili obnovu saobraćajne infrastrukture porušene ili teško oštećene u bujičnim poplavama minulih godina.

ГРАДЕ МОСТ ПРЕМА МАНАСТИРУ: Обнова инфраструктуре оштећене поплавама у краљевачком крају (ФОТО)

GU u Kraljevu

Radovi na izgradnji ove ćuprije, veoma važne za meštane ovog kraja kao i za sve posetioce manastira, prema rečima Marice Mijajlović, direktorke ovdašnjeg Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, počeli su sredinom januara, a rok za završetak, sa pristupnim saobraćajnicama i uređenjem rečnog korita ispod mosta, je kraj aprila ove godine.

- Vrednost radova je 22 miliona dinara. Most je raspona 12 metara, širine 7,2, dok je širina kolovoza pet metara – kaže direktorka Mijajlović.

GU u Kraljevu

 

Na udaru poplavnih talasa, kraljevački kraj se sa pet vodotokova prvog reda i čak 174 bujičnih, vodotokova drugog reda, tokom minule decenije našao čak šest puta. Samo prošle godine poplava je pričinila štetu od bezmalo 450 miliona dinara na saobraćajnoj infrastrukturi – mostovima, prelazima, kanalima, lokalnim i nekategorisanim putevaima…

- U saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grad Kraljevo će u kratkom roku izgraditi još deset mostova na svojoj teritoriji. Prioritet je most u Kovačima, potom most na Tovarnici u Dragosinjcima, kao i mostovi u Sirči, Vitanovcu, Leševu, Ravanici i Milakovcu, odnosno svi oni koji su oštećeni u poplavama, a koji su građeni u prethodnom periodu bez projektno-tehničke dokumentacije – naglašava dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

GU u Kraljevu

 

Prvi čovek grada na Ibru je podsetio i da su tokom minulih deset godina uz pomoć države od 125 miliona dinara izgrađeni novi mostovi preko lokalnih vodotokova u gružanskom i gledićkom kraju.

- Svi ti novi mostovi u Vitanovcu, Čukojevcu, Godačici i Glediću, izdržali su nalete bujica jer su građeni u skladu sa propisima i najvišim standardima gradnje – dodao je Terzić. - Nadam se da će ovi mostovi koje gradimo trajati decenijama i da će ih koristiti i sadašnji meštani, kao i njihovi potomci i buduće generacije.

ŠTETA

PROŠLOGODIŠNjE poplave, u periodu od 26. maja do 17. juna, na teritoriji grada na Ibru pričinile su ukupnu štetu od 590 miliona dinara. Uz urušavanje mosta preko Muisine reke u Adranima na Ibarskoj magistrali, oštećeno je više od 10 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva, 18 kilometara kanala kao sastavnih delova saobraćajne infrastrukture, četiri mosta i 16 prelaza preko vodotokova drugog reda, registrovano je 14 klizišta, dok su oštećenja u stambenom sektoru evidentirana na 150 objekata.

BONUS VIDEO - SNIMAK IZ BEČA: Devojčica liči na nestalu Danku, radi se na identifikaciji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)