KUPI ĐOLETOVE KILOMETRE: Sokobanjski rudar Đorđe Živanović i još 40 učesnika na memorijalnom maratonu povodom tragedije u Rudniku "Soko"

S. M. J.

01. 04. 2024. u 15:26

NA dvogodišnjicu tragedije u rudniku "Soko" održan je Memorijalni maraton za pomoć porodicama nastradalih rudara.

КУПИ ЂОЛЕТОВЕ КИЛОМЕТРЕ: Сокобањски рудар Ђорђе Живановић и још 40 учесника на меморијалном маратону поводом трагедије у Руднику Соко

Foto: Opština Sokobanja

 U spomen na svoje rudare kamarate, sokobanjski rudar i sportista Đorđe Živanović prvog dana aprila trčao je od Aleksinačkog do Rudnika mrkog uglja "Soko" u Čitluku, trasu kojom odlaze rudari da kopaju "crno zlato". Sa njim je trčalo još 40 učesnika po drugi put u spomen na 1. april 2022. kada je tragedija u Rudniku mrkog uglja "Soko", zaustavila život Srbije, Sokobanje, Aleksinca, Trgovišta, ali i zauvek promenila živote porodica i prijatelja nastradalih rudara.

- Tog dana, izgubili smo Bratislava, Branislava, Branka, Bojana, Nenada, Darka, Radovana i Petra. Izgubili smo naše kolege i prijatelje, a njihove porodice braću, očeve, sinove. Vreme prolazi, a tuga i bol se ne smanjuju, ali ponos i privilegija što su ovi hrabri ljudi uopšte bili deo naših života su sve veći - rekao je na startu ovog humanitarnog maratona Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika.

Poginulih osam, povređenih 18

U NESREĆI u rudniku "Soko" poginuli su: Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić. Lakše i teže ozlede zadobilo je 18 rudara.

- Pre dve godine mali Lav tek što se rodio, imao je nepuni mesec. Neće se sećati svog oca, ali smo zato mi tu da mu kažemo koliko mu je otac bio veliki čovek, i ne samo on, već svih osmorica rudara koji su tog dana izgubili živote, ostavili su neizbrisiv trag. Kod svojih porodica, ali i u okruženju gde su živeli - rekao je Dalibor Radičević, predsednik Opštine Aleksinac.

Poginulim rudarima su pomen održali aleksinački sveštenici neposredno pred početak ove humanitarne trke. Inicijatori ove akcije pozvali su zainteresovane da učestvuju u akciji "Kupi Đoletove kilometre" uplatom na račun Crvenog krsta Sokobanje 325-9500800002074-35, sa pozivom na broj 89 za pomoć porodicama nastradalih rudara.

Bez odgovornih

ZBOG tragedije u ovom rudniku, ni posle dve godine niko nije odgovarao. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu u januaru je ponovo odbacilo krivične prijave Ministarstva energetike protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku "Soko".

- Večna slava očevima, braći, sinovima i prijateljima koji su časno radili za hleb od devet kora. Hvala i Đoletu, velikom čoveku, što nesebično ulaže sebe da se za hrabrost i junaštvo rudara nadaleko zna. Đole je pravi primer plemenitog, časnog, požrtvovanog i junačkog Srbina - rekla je Olivera Denić, narodna poslanica iz Sokobanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)