MOLITVA POD NOVIM KROVOM: :U Pravoslavnoj crkvi u Banatskoj Topoli osvećenje na Petrovdan (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

07. 04. 2024. u 15:00

EPARHIJA banatska je krajem prošle godine počela gradnju pravoslavnog hrama u selu Banatska Topola kod Kikinde, u kojem složno žive Srbi i Mađari.

МОЛИТВА ПОД НОВИМ КРОВОМ: :У Православној цркви у Банатској Тополи освећење на Петровдан (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Građevinski radovi dobro napreduju i mali hram dug 17, širok sedam i visok 14 metara, već je pod krovom, pa je prošle subote prvi put služena sveta liturgija. Hram je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, a prvu liturgiju predvodio je jerej Aleksandar Lekić, starešina bašaidske parohije, kojoj pripada i crkva u Topoli.

- Protekle subote u ovom selu, koje je nastalo još 1790. godine, održana je prva liturgija u pravoslavnom hramu. On se tek gradi i ostalo je još dosta posla, ali ćemo se na liturgijama ubuduće okupljati svake subote, u 9 sati - navodi jerej Lekić.

Foto: Privatna arhiva

Vernici na prvoj liturgiji

Crkvu u Banatskoj Topoli Eparhija banatska, uz blagoslov vladike Nikanora, gradi od svojih sredstava, uz pomoć vernika i dobrovoljnih priloga meštana. Eparhija je kupila parcelu, a vernicima Srbima pomažu i komšije i prijatelji Mađari. Hram se gradi po projektu Nenada Bočarskog iz Zrenjanina.

- Ima još dosta posla. Trenutno se zida toranj, koji neće biti klasičan, već sa spoljne strane, u obliku preslice, kako je to često na crkvama na Mediteranu. U Banatu nema nijednog hrama sa takvim tornjem, pa će ovaj biti jedinstven. Sledi nam ugradnja prozora i vrata - nabraja sveštenik Lekić.

Starešina Aleksandar Lekić nada se da će osvećenje biti na leto, 12. jula, na dan Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan. Crkva ima tri zvona koja se već oglašavaju. Malo, od 35 kilograma, poklonila je porodica sveštenika Lekića, on i supruga Dajana darovali su hram za zdravlje svog dvoipogodišnjeg sina Arsenija.

U Banatskoj Topoli živi manje od 800 stanovnika, Srba i Mađara. U centru sela, na glavnoj ulici, gde se gradi pravoslavna crkva, nalazi se i Rimokatolička iz 1899. godine.

Očekuju pomoć grada

- AKO nam pomogne lokalna samouprava u Kikindi, mogli bismo da završimo sve do Petrovdana. Svi ljude dobre volje koji imaju mogućnosti i žele da pomognu zidanje ovog hrama, priloge mogu da uplate na račun: 165-7010592032-47, sa naznakom za crkvu u Banatskoj Topoli - navodi otac Lekić, koji i sam učestvuje u radovima. Trenutno zida ikonostas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo