STARE KUĆE NESTAJU SA MAPE: Požarevac dve decenije beleži ubrzani rast novogradnje

D. NOVKOVIĆ

26. 04. 2024. u 06:30

GRAD Požarevac već dve decenije beleži ubrzani rast novogradnje, jer sagrađeni stanovi za kratko vreme dobijaju nove vlasnike. Skoro da nema ulice u užem i širem centru grada u kojoj se ne započinje ili ne završava nova stambeno-poslovna zgrada.

СТАРЕ КУЋЕ НЕСТАЈУ СА МАПЕ: Пожаревац две деценије бележи убрзани раст новоградње

D.N.

Upravo zbog takve dinamike izgradnje sve je više starih kuća umesto kojih preko noći niču gradilišta, zbog čega nestaju i autentični primerci gradnje nekadašnjeg Požarevca.

Neke od starih zgrada, zahvaljujući gradskim projektima, spasene su od propadanja, među kojima su apoteke porodica Dušmanić i Josipa Čečelskog, kafane Dimitrija Grka i "Bulevar", Politehnička škola i OŠ "Dositej Obradović".

U toku je obnova zgrade Muzeja kulturne istorije u Nemanjinoj ulici, koju je gradu poklonio prof. Nikola Nestorović (1868-1957). Reč je o velelepnim objektima koji se i danas koriste i koje su pravi arhitektonski ukrasi grada.

Za razliku od navedenih zgrada, obične, porodične kuće starih Požarevljana neumitno propadaju ili zauvek nestaju. Među njima je bar desetak kuća u centru grada, među kojima je i ona na uglu ulica Takovske i Draže Markovića. Nekada se u njoj nalazila prodavnica sa starim brodskim podom, policama od zida do zida i drvenim sanducima iz kojih su se vadili i merili šećer i brašno.

Dobrotvor

MEĐU ruiniranima je i kuća nekadašnjeg trgovca i ugostitelja rodom iz Grčke, poznatog dobrotvora Riste Kolonjasa, koja se nalazi na Bulevaru, preko puta zgrade "Elektromorave". Ona iz godine u godinu propada i ako se uskoro ne obnovi, najverovatnije će se urušiti sama od sebe.

Neke od starih kuća imaju vlasnike, ali oni nemaju para da ih obnove, ili su im vraćene restitucijom, pa još traju sporovi među naslednicima. S druge strane, pojedine stare kuće vlasnici su prodali kupcima koji su imali dovoljno sredstava da ih obnove i urede. Međutim, prilikom radova, nekadašnji, autentični izgled tih kuća skoro u potpunosti je izmenjen, tako da one više ne liče na prvobitne, već su dobile urbani, šablonski izgled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini