POSLE 180 GODINA PRVA RESTAURACIJA NADGROBNOG SPOMENIKA DIMITRIJU DAVIDOVIĆU: Odata opočast ustavotvrocu u Smederevu

J. I.

11. 04. 2024. u 16:34

Posle više od 180 godina od postavljanja, rekonstruisan je nadgrobni spomenik Dimitriju Davidoviću u Smederevu. Rekonstrukciju spomenika finansirao je Rotari klub Smederevo, a radovi su izvedeni pod nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

ПОСЛЕ 180 ГОДИНА ПРВА РЕСТАУРАЦИЈА НАДГРОБНОГ СПОМЕНИКА ДИМИТРИЈУ ДАВИДОВИЋУ: Одата опочаст уставотвроцу у Смедереву

Foto: N. Živanović

Dimitrije Davidović, pisac Sretenjskog ustava, diplomata, otac srpskog novinarstva, preminjuo je 1838. godine u Smederevu sam i zaboravljen od svih. Spomenik mu je napravljen 1888. godine, a ovih dana, po prvi put od tada, rekonstruisan je i obnovljen.

Dimitrije Davidović izradio Sretenjski ustav, jedan od prvih demokratskih ustava i tada najliberalniji u Evropi kojim je vlast bila podeljena na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Ustavom je Davidović utvrdio i boje zastave - crvena, bela, plava. Ustav su osudile sve tri velike  Turska, Rusija i Austrija. Ukinut je 45 dana od proglašenja. Dvaidović je ostao bez službe i morao je da napusti prestonicu Srbije i da se, pošto mu knjaz Miloš nije dozvolio da se preseli u Beograd, nastani u Smederevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave