ČEKIĆEM NA EKO-ĆOŠE: Vandalizam u Lazinom parku, najvećoj zelenoj oazi u Vrbasu, uznemirio građane

Zoran Rajić

15. 04. 2024. u 08:15

ŽITELjE Vrbasa uznemirio je vandalizam koji se dogodio ovih dana, čije su posledice polomljene klupe i mermerni stolovi u Lazinom parku, najvećoj zelenoj oazi u gradu.

ЧЕКИЋЕМ НА ЕКО-ЋОШЕ: Вандализам у Лазином парку, највећој зеленој оази у Врбасу, узнемирио грађане

foto N. Tešić

Potpuno su uništena dva od tri mobilijara u delu parka označenom kao "Eko-ćoše", koje su napravili članovi Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i Sportskog udruženja "Lazin park".

Na info-tabli "Eko-ćošeta" napisano je: "Budi promena koju želiš da vidiš oko sebe", a neko je očigledno hteo da vidi demolirane garniture na kojima su ekolozi održavali radionice, i zajedno sa aktivnim građanima se odmarali posle akcija na uređenju Lazinog parka.

- Ovakvi činovi vandalizma ne samo da narušavaju estetiku i funkcionalnost javnih prostora, već izazivaju osećaj nesigurnosti. Lazin park predstavlja srce Vrbasa, gde se okupljaju porodice, rekreativci i ljubitelji prirode - istakao je Nenad Tešić iz društvene organizacije "Pokret za sve nas".

Predsednik EPV Ratko Đurđevac napominje da je Lazin park, na pet hektara, sa oko 1.500 stabala različitih vrsta drveća, vetrozaštitni pojas i brana štetnim hemijskim emisijama sa njiva, kao i da je omiljeno mesto za šetnju, sportske aktivnosti i odmor.

Kamere su jedino rešenje

GRAĐANI smatraju da je jedina zaštita od huligana, koji ni u najnovijem slučaju nisu otkriveni, postavljanje video-nadzora. Ekolozi su i u februaru, kad je iz Lazinog parka odnet piknik-sto uz peć za roštilj, zahtevali da se ovaj prostor "pokrije kamerama", ali to do danas nije učinjeno.

- Nažalost, park kasno noću zaposedaju zavisnici od psihoaktivnih supstanci i alkohola, o čemu su i ranije svedočili špricevi, gomile razbacanog smeća i izlomljene klupe, kante za otpatke i sprave na dečjim igralištima - predočio je Đurđevac.

Vrbašanin Milan Bogdanović kaže da je "bezobraznih uvek bilo, ali toliko kao sad u ovom malom gradu - nikada".

- Ne pomaže ništa ako su deca zapuštena u detinjstvu, jer se roditelji nisu bavili njihovim vaspitanjem. Zato ne čudi što čekićem lome stolove, kidaju obruče sa koševa ili, što im je najnovija "zabava", razbijaju staklene flaše i zabijaju ih u pesak na terenu za odbojku, gde se svakodnevno u parku igra više desetine dece - kaže Vidoje Dragnić iz SU "Lazin park".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)