SMEDEREVSKE TVRĐAVA PRED NOMINACIJOM ZA UNESKO LISTU KULTURNE BAŠTINE:Predstavljljen nominacioni dosije

J. I.

12. 04. 2024. u 18:50

Povodom pokretanja procedure upisa Smederevske tvrđave na listu Uneska u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu u Smederevu održana je prezentacija nominacionog procesa „Smederevska tvrđava od prestonog grada do svetske baštine“.

СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВА ПРЕД НОМИНАЦИЈОМ ЗА УНЕСКО ЛИСТУ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ:Представљљен номинациони досије

Foto: N. Živanović

Građanima Smedereva, predstavnicima lokalne samouprave, ustanova i institucija kao i svim zainteresovanim u gradu i Republici Srbiji, autori izrade nominacionog dosijea iz više institucija kulture iz Beograda i Smedereva predstavili su radnu verziju pomenutog dokumenta.

„ Želja nam je da Smederevska tvrđava kao spomenik kulture od izuzetnog značaja bude upisana u prestižnu Uneskovu listu svetske baštine na kojoj se nalazi 1199 dobara“, rekla je na prezentaciji Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i navela da je inicijativa za to počela pre 14 godina.

Foto: N. Živanović

Tekst potpisa

Smederevska tvrđava se tako od 2010.godine nalazi na preliminarnoj listi Uneska, a izradom nominacionog dosijea pokreće procedura za zvanični upis.

O istoriji gradnje, njenom značaju, svim istorijskim  događajima koji su pratili Smederevsku tvrđavu, njenim arhitektonskim karakteristikama, dosadašnjim restauracijama i zaštiti govorili su arheolozi Maja Đorđević i Dejan Radovanović, istoričar Miroslav Lazić, istoričar umetnosti Vladimir Božinović i arhitekte Snežana Jejić i Marina Nešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?