NIŠ DOBIJA NOVU ZGRADU NARODNOG MUZEJA I GALERIJE SAVREMENE UMETNOSTI Za kulturu 6.000 kvadrata

J. ĆOSIN

14. 05. 2024. u 15:40

PROJEKAT arhitekte Dejana Todorovića najbolji je na konkursu za dizajn, uoči izrade idejnog rešenja nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene umetnosti u Nišu, a nagradu mu je uručila gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je na platou ispred Gradske kuće otvorila i izložbu najboljih radova.

НИШ ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА И ГАЛЕРИЈЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ   За културу 6.000 квадрата

foto : J. Cosin

- Objekat Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti, pored impozantnog podrumskog prostora, iznad zemlje će imati više od 6.000 kvadrata i satojaće se od tri korpusa - objašnjava Todorović. - Prvi, koji je okrenut ka Keju Kola srpskih sestara dodeljen je Narodnom muzeju i on biće na četiri nivoa, središnji je sa multifunkcionalnom salom i depoima za obe ustanove, a treći će, na dve etaže, koristiti pomenuta Galerija.

Gradonačelnica Niša juče je sa Republičkom direkcijom za imovinu potpisala ugovor o preuzimanju parcele na kojoj će "nići" nova zgrada...

- Posle višemesečnih pregovora sa Ministarstvom odbrane, koje je koristilo 20 ari u državnom vlasništvu, uspeli smo da dobijemo plac, pa je izbor idejnog rešenja bio logičan korak. Jer, kao lokalna samouprava, želimo da istorijsko blago koje imamo, a sada je rasuto po depoima, konačno ugleda svetlost dana - istakla je Dragana Sotirovski.

Kaže i da planiraju završetak projekta koncertne dvorane, a svojevrsni vetar u leđa daju već realizovani projekti - otvaranje nalazišta "Medijana", nova Mala scena Narodnog i rekonstrukcija Lutkarskog pozorišta, obnova spomenika na Čegru i kapele kod Ćele-kule...

Gradonačelnica je, inače, prethodno posetila i gradilište akva-parka na Loznom kalemu kod Niške Banje i zaključila da će najveća investicija finansirana iz gradskog budžeta u mandatu ove vlasti, ipak, biti okončana do kraja godine.

- Rešen je problem podzemnih voda i radi se punom parom, a onda sledi opremanje. Ovo će biti jedan od objekata koji će narednih godina obeležiti Nišku Banju i sam Niš, koji je za radove na prostoru od bezmalo pet i po hektara investirao 1,7 milijardi dinara. Procena je da će ovde posao dobiti oko 100 ljudi, a uskoro počinje i izgradnja parkinga za 500 vozila - zaključila je Dragana Sotirovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku