NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ODLIČNA POSEĆENOST U “NOĆI MUZEJA“: U Paraćinu Zavičajni muzej pripremio tradicionalnu manifestaciju (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

20. 05. 2024. u 10:28

TRI izložbe, isti broj radionica za decu i premijerno predstavljanje projekta „Paraćin čaršija“ kojim je uz pomoć specijalnih uređaja virtuelno rekonstruisan deo glavne ulice u Paraćinu sa početka prošlog veka – bili su sadržina programa „Noći muzeja“ koji je i ove godine realizovao Zavičajni muzej u Paraćinu.

ОДЛИЧНА ПОСЕЋЕНОСТ У “НОЋИ МУЗЕЈА“: У Параћину Завичајни музеј припремио традиционалну манифестацију (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Na ovaj način grad na Crnici je obeležio Međunarodni dan i „Noć muzeja“, čije je obeležavanje, inače, izostalo ove godine u brojnim ustanovama sličnog tipa u Srbiji, ali je za paraćinski muzej, po rečima direktora Branislava Stojanovića, to bio lak zadatak budući da imaju već mnogo godina iskustva u pripremi te manifestacije.

Posetioci su i ovog puta pohrlili 18. maja uveče da pogledaju kakve im to sve sadržaje ova ustanova nudi, a mogućnosti su bile različite za sve generacije.

Foto: Z. Rašić

Branislav Stojanović, direktor Muzeja (levo)

- U galerijskom prostoru na spratu postavljena je izložba „Zapisi iz crne vode“ fotografa Bojana Petrovića povodom desetogodišnjice majskih poplava, a za najmlađe su tu bile priređene i dve radionice – vajanja i bojenja tkanina, koje su vodili Dejan Jovanović i Tatjana Tubica. Posebno zanimljiv za posetioce bio je naš interaktivni projekat „Paraćin čaršija“, gde su posetioci mogli putem VR naočara da „prošetaju“ jednim delom glavne ulice iz tridesetih godina 20. veka. Obrađeno je prvih nekoliko zgrada, a ove godine taj projekat će biti nastavljen jer su odobrena sredstva Ministarstva kulture – otkriva direktor Branislav Stojanović.

Foto: Z. Rašić

Izložba Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke „Muzejski dosije – priča o dve potkovice“ autora Milice Stojanović, dr Ivana Popovića i Nenada Šošića, posetiocima je bila dostupna u suterenu muzejske zgrade. Ta izložba će ostati u Paraćinu do 28. juna, dok je u tavanskom delu muzeja predstavljena izložba „Privreda Paraćina“.

Sve u svemu, ovogodišnju „Noć muzeja“ u Paraćinu obeležila je ipak mlađa publika, posebno deca koja su sa velikim ushićenjem učestvovala u obe radionice u zgradi, dok je radionica „Mali arheolozi“ bila organizovana u dvorištu.

Vrata Muzeja ostala su širom otvorena sve dok su to Paraćinci te večeri želeli, pa je ova manifestacija još jednom potvrdila da je najposećenija što se muzejskih događaja tiče u tom gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo